Mål och resultat
Piteå kommun styr nämnder och styrelser genom vision, strategiska områden och mål.
- I den gemensamma processen finns kommunövergripande mål, nämndsmål.
- I verksamhetsplan (VEP) och årsbudget fastställs mål.
- Nämnder och styrelser kan komplettera eller förtydliga mål genom att anata ytterligare nämndsmål, för att styra och följa den egna verksamheten.
- Målen uttrycks ur ett medborgarperspektiv och följs upp genom utvärderingar och nyckeltal. Resultaten redovisas årligen i delårsrapport samt i årsredovisning
- För att nå bred delaktighet och gemensamt ansvar utgörs kvalitetsarbetets styrgrupp av förvaltningscheferna samt kontinuerliga träffar mellan ordförande och förvaltningschefer/verkställande direktörer.
- Nämnder och styrelser har gemensamt ansvar för resultat och kvalitet, såväl för helhetsperspektivet som för den egna verksamheten.
- Kommunens ledarskapspolicy är en viktig grund i hur ledarskapet för kommunens kvalitetsarbete genomförs.
- Det löpande arbetet sker i en förvaltningsövergripande arbetsgrupp som leds av Avdelsningschef Leif Wikman.
Arbetsgruppen arbetar med bl.a;
- Gemensam struktur i styrande dokument och grad för måluppfyllelse
- Utveckla analyser i beslutsunderlag
- Medborgardialog, uppföljning och utvärdering
- Verkar för att resultaten leder till verksamhetsutveckling
Kvalitetskedjan
Processen som visas i bilden nedan utgör grunden för kommunens styrning och ledning, såväl för ekonomi som för kvalitet. Arbetet sker med fokus på tre år samtidigt; årsredovisningen siktar bakåt på föregående år, månads- och delårsbokslut fokuserar på innevarande år medan omvärldsanalys, riktlinjer samt budget och VEP siktar på kommande år.
Alla dokument utgör beslutsunderlag för arbetet i boksluts- budget- beredning samt kommunstyrelse.
En gemensam och väl fungerande process där månads- och delårsbokslut signalerar eventuella obalanser och/eller förändringar, där signaler under löpande år sammanställs i årsredovisningen. Slutliga resultat rapporteras i årsredovisningen.
Resultat analyseras utifrån hur verksamheten genom processer och aktiviteter har lyckats använda sina resurser så att så goda resultat och effekter som möjligt kan nås.
Med årsredovisningen som grund beslutar kommunfullmäktige om ansvarsfrihet och God ekonomisk hushållning. För bolagen beslutar bolagsstämman om ansvarsfrihet. Resultat och analyser i årsredovisningen utgör tillsammans med omvärldsanalys grund för riktlinjer för styrelser/nämnders kommande års budgetarbete.
Kommunövergripande utvecklingsarbeten
Omvärldsanalys och resultat kan leda till övergripande utvecklingsarbeten som berör alla nämnder och styrelser. Dessa utvecklingsarbeten kopplas till vision, strategiska områden och utgör en naturlig del i kommunens styr- och ledningsprocess. Förvaltningar och bolag har ett ansvar för att implementera övergripande utvecklingsarbeten i sina respektive kvalitetsprocesser.