Piteå får FN-pris 2009 för insyn, ansvar och lyhördhet
Piteå kommun har vunnit pris i klassen förbättrad insyn, ansvar och lyhördhet. I arbetet med att utveckla ledning och styrning, genom att koppla ihop ekonomi och kvalitet så kan kommunen svara på frågan vad kommuninvånarna får för skattepengarna och därmed ge politikerna goda beslutsunderlag inför prioriteringar.
FN har sedan 2003 årligen delat ut ett internationellt pris till offentlig sektor där alla världsdelar är med och tävlar. I år var Piteå en av två svenska kommuner som nominerades av Sveriges Kommuner och Landsting till det prestigefyllda priset och Piteå tog sig högst upp på prispallen. Priset delas ut på FN:s högkvarter den 23 juni av FN:s generalsekreterare Ban Ki- Moon och från Piteå kommer Helena Stenberg, kommunalråd, Anna-Lena Pogulis kommunstrateg och Mats Berg ekonomichef att ta emot priset.
Varför Piteå?
I gratulationsbrevet från FN står det att ”era enastående prestationer har visat på en överlägsenhet i att tjäna allmänhetens intresse och vi är säkra på att ni markant har bidragit till att förbättra offentlig administration i ert land.”
Vad har då gjorts?
Piteå kommun har utvecklat sitt sätt att styra och leda, i syfte att kunna koppla ihop ekonomi och kvalitet samt att ge politikerna bättre beslutsunderlag.
Det är viktigt att medborgarna får veta hur skattepengarna används, kvaliteten på det arbete som görs och hur politikerna resonerar och prioriterar. Därför har kommunen under flera år målmedvetet arbetat för att förbättra insyn i de kommunala beslutsprocesserna, informera och kommunicera med medborgarna.
Medborgardialogen har utvecklats genom Unga i Piteå -tycker, -granskar, - frågar kommunfullmäktige. En Medborgarpanel har inrättats, medborgarförslag behandlas på varje fullmäktige och allmänheten kan ge både ris och ros via Synpunkten. Allt för att politikerna ska få bättre beslutsunderlag inför budgetarbetet. Detta har också har lett till att vissa omprioriteringar gjorts. Här kan nämnas vägförbättringar, nya gång- och cykelvägar, utökade allmänna kommunikationer och ökade satsningar på folkhälsoarbete.
Ökad insyn för medborgarna har utvecklats genom att dokument och resultat finns tillgängliga på hemsidan, fullmäktiges beslut och diskussioner presenteras på ett lättillgängligt sätt i ”Fullmäktige i korthet” på webben och tidningen ”Värt att veta om din kommun” kommer till alla hushåll tre gånger per år.