"Visst är det möjligt med heltid som norm"
Projektet startade hösten 2002 och avslutades i juni - 05 och socialnämnden har beslutat att göra projektet permanent för målgruppen från och med 1 juni 2005. I samverkan med de fackliga organisationerna beslutades att vi skulle starta ett projekt som byggde på ”Heltid - en rättighet, deltid - en möjlighet” Projektet skulle gå ut på att erbjuda fastanställd personal inom äldre - och handikappomsorgen heltidsanställning med möjlighet att söka tjänstledigt den tid som man vill vara ledig.
Syftet med projekt var att försöka hitta en lösning för att klara personalförsörjningen på kort och lång sikt, öka attraktionskraften samt att upprätthålla en bra kvalitet inom givna befintliga budgetramar. Målsättningen var att ge de anställda en ökad trygghet som heltid ger, öka delaktigheten, inflytandet och jämställdhet samt skapa en möjlighet för de anställda att kunna välja om man vill arbeta mindre och behålla sin heltidsanställning.
"Normen vid fastanställning är numera heltidsanställning med möjlighet att arbeta mindre."
När nu projektet har övergått till en arbetsmodell arbetar 1100 anställda enligt Hel-del modellen . "600 deltidsanställda har fått heltidsanställning" Vi har lyckats minska den ofrivilliga deltidsarbetslösheten med 100 %.
Vi har fått en bättre kontinuitet, höjd kvalitet och en effektivare informationsöverföring. Kostnaden för sjukfrånvaron har stannat upp. Kostnaden för vikarier, introduktion, fyllnadstjänstgöring och övertid har minskat. Medbestämmandet har ökat. De anställda har blivit mer delaktiga och fått större möjlighet att kombinera privatliv och arbete.
Jämställdheten har ökat. Vilket innebär att alla anställda oberoende kön om man ung eller gammal, har barn eller är barnlös nu har samma möjlighet att påverka hur mycket och när man vill arbeta.
"Visst är det möjligt med heltid som norm och att man själv får välja hur mycket man vill arbeta utan att det behöver kosta mer".
"Vi vet att det går att klarat driften inom befintliga budgetramar".
Men det kräver att hela organisationen är engagerad och tar ansvar. Alla måste arbeta mot samma mål i samverkan arbetslag - ledning - politik och fackliga organisationer utifrån givna planeringsförutsättningar. Viktiga ingredienser i samband med genomförandet har varit att förankra projektet i hela organisationen och behålla målfokus (syftet med projektet) på alla nivåer. Klarlägga ansvar, förutsättningar och förväntningar. Stimulera ett flexibelt arbetssätt, stödja internt och extern samverkan samt öka budgetmedvetenheten bland de anställda.
När det gäller de ekonomiska konsekvenserna har vi konstaterat att bidragsberoendet från a-kassan för fastanställd personal har upphört. Staten har fått minskade kostnader med ca: 4 miljoner/år och de fackliga organisationerna med ca: 400.000:-/ år.