Utbildningsförvaltningen har tagit fram en åtgärdsplan för en giftfri miljö i kommunens förskolor. Åtgärdsplanen tas fram och genomförs i samverkan med övriga förvaltningar, i det inledande skedet tillsammans med miljöinspektörer och inköpsavdelningen.
Barn är mer känsliga
Barn är mer känsliga för kemikalier och miljögifter än vuxna. Det beror bland annat på att barns kroppar inte är färdigutvecklade. Barn andas till exempel snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med vuxna. De utforskar dessutom sin omgivning genom att smaka och suga på saker och har en tunn och ömtålig hud. Det medför att om de utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen kan de ändå få i sig mer. Vissa ämnen som är hormonstörande kan dessutom påverka barnens utveckling negativt.
Coctaileffekten
Att minska mängden farliga kemikalier är även viktigt utifrån risken för cocktaileffekten. Cocktaileffekten innebär att även om varje enskilt ämne inte överstiger tillåtna gränsvärden, så kan de tillsammans få en mycket större effekt och vara potentiellt farligare än det enskilda ämnet. Undersökningar visar att damm kan bidra med en stor del av småbarns intag av flamskyddsmedel och andra miljögifter. Eftersom barn rör sig nära golvet är det viktigt med en god städning och hygien för att minska små barns exponering för farliga kemikalier och miljögifter.
Försiktighetsprincipen
Eftersom lagstiftningen är komplicerad och tar tid att förändra och det finns många olika ämnen som vi inte har kunskap om ska vi, i enlighet med miljöbalken 2kap 3§, tillämpa försiktighetsprincipen. Det innebär att vi alltid ska välja de bästa produkterna och det bästa alternativet ur miljö- och hälsosynpunkt. Det är viktigt även utifrån ett barnperspektiv, i Piteå ska barnens bästa alltid komma i främsta rummet.
Vem ska utföra åtgärderna?
Arbetet för giftfria förskolor berör många delar av kommunens organisation. Flera stödfunktioner kan hjälpa till att stötta arbetet, till exempel miljöinspektör och upphandlingsenheten. De flesta av åtgärderna ska utföras på förskolorna av förskolechefer tillsammans med personal. Projektet är kommunövergripande och olika funktioner behöver samverka. Utåt sett måste vi vara en organisation som ställer miljökrav och arbetar samlat för barnens bästa. Åtgärderna i denna plan gäller för alla kommunala förskolor. En del barn i Piteå går på andra förskolor än de som kommunen driver. De privata förskolorna i Piteå kommer därför få ta del av denna handlingsplan med rekommendationen att följa den så att alla Piteås barn på sikt får en bättre förskolemiljö.
- Förskolechef ansvarar och genomföra en utrensning av det material som finns på förskolorna. Utrensningen sker i två olika steg:
Steg 1: material som behöver tas bort direkt
Steg 2: material behöver bytas ut på sikt
- Förskolecheferna ansvarar också för att, utifrån ett på förhand fastställt underlag, ge en årlig lägesrapport till Barn och Utbildningsnämnden.
- Under 2015 kommer miljöinspektör att göra tillsyn. Vid denna kommer situationen utifrån steg ett respektive steg 2 att diskuteras med samtliga förskoleavdelningar. Därefter kommer tillsyn att ske med vartannat år.
Tidsplan
2014
- Fastställade av handlingsplan för en giftfri miljö i Piteås förskolor
- Information till förskolechefer genomförs 2014-2015
- Arbetet för en giftfri miljö i förskolorna påbörjas.
- Steg 1 – material som tas bort direkt
- Steg 2 – annat material fasas ut på sikt
2015
- Kontaktpersoner med uppdrag att ansvara för inköp till förskolorna, utbildas under våren 2015
- Tillsyn av miljöinspektör
2016-
- Årlig redovisning till barn och utbildningsnämnden påbörjas våren 2016
- Tillsyn vartannat år, fokus på långsiktig utfasning av större inventarier.