Projektet Fast Care STÄRKA handlar om att öka andelen ukrainare med varaktig sysselsättning, men också om att öka upplevelsen av social delaktighet. Förhoppningen är att i projektet kunna integrera lärande med sociala aktiviteter och med arbetslivet.
De senaste två åren har Piteå kommun tagit emot 122 ukrainare som omfattas av massflyktsdirektivet. Genom tidigare Care-projekt har kommunen kunnat möjliggöra insatser för ukrainarna som inte annars hade varit möjliga, så som svenskundervisning och arbetsmarknadsintegrerande insatser. För att vi nu ska kunna arbeta för att ukrainarna får en varaktig anställning och ska vilja samt kunna stanna i Piteå har vi fått beviljat närmare 2,3 miljoner i ESF-medel för Fast Care STÄRKA.
Projektet bygger delvis på föregående Care-projekt, Äntligen och SATSA, men framför allt på ukrainarnas egna önskemål. Under ett seminarium i augusti för deltagarna i de föregående projekten fick ukrainarna själva uttrycka sina behov och sin önskan för framtiden. Det som var tydligt är att de har för avsikt att stanna i Sverige.
Många av ukrainarna har idag tidsbegränsade anställningar och vi vill arbeta för att säkra Piteås kompetensförsörjning på lång sikt. De ukrainare vi har i Piteå är välutbildade, motiverade och plikttrogna. De trivs i Piteå och flera av dem har uttryckt att de vill stanna här i kommunen. Då är det viktigt att arbeta med att skapa så goda förutsättningar som möjligt för dem att göra det. En god förutsättning är en trygg anställning och att upplevelsen av social delaktighet i samhället ökar.
I projektet ska deltagarna få stöd i ”lärande-stugan” där de erbjuds individuellt anpassade insatser beroende på situation, förutsättningar och mål. För att kunna uppnå detta har den bemannats med bred kompetens: behöriga pedagoger i svenska, engelska och data/IT, arbetsmarknadskonsulenter och behöriga studie- och yrkesvägledare. Öppettiderna i lärande stugan anpassas efter ukrainarnas förutsättningar och behov för att vara så tillgänglig som möjligt.
Projektet handlar också om att öka upplevelsen av social delaktighet. Förhoppningen är att Fast Care STÄRKA ska kunna integrera lärande med sociala aktiviteter och med arbetslivet. Många av deltagarna har genom tidigare projekt fått en fot in på arbetsmarknaden, kunnat utveckla sina språkkunskaper och nu handlar det om att trygga deras framtid i Piteå.
Till skillnad från de tidigare Care-projekten har Fast Care STÄRKA ingen åldersgräns för deltagarna. Projektet genomförs fram till 29 februari 2024.