En viktig del inför skapandet av den nya Christinaskolan är elevernas delaktighet. Utifrån barnkonventionen som blev lag 1 januari 2020, har utbildningsförvaltningen beslutat att eleverna ska göras delaktiga på olika nivåer i samband med byggprojekt som berör skolan.
Samtliga elever på Christina-, Norrmalm- och Rönnskolan har haft möjlighet att lämna synpunkter via sina klassråd. Klassernas synpunkter har sedan sammanställts i ett dokument för hela skolan.
Nedanstående bild visas vilka former av inflytande eleverna har i projektets olika delar.
Trygghetsvandringar
Trygghetsvandringar med fokus på att identifiera otrygga eller stökiga platser har genomförts tillsammans med elevrådet på Norrmalmskolan, elever i Rönnskolans årskur 7-9 samt med Christinaskolans Parlament utökat med elever från årskurs7. En trygghetsvandring innebär att eleverna vandrar igenom lokalerna och berättar hur de upplever olika platser. I många fall är det bara eleverna som känner till dessa och därför är informationen som fås vid trygghetsvandringarna ofta mycket värdefull.
Återkoppling från arkitekt
Informationen som samlats in både från klasserna och från trygghetsvandringarna har överlämnats till arkitekten som ritar den nya skolan. I samband med att ritningarna börjar bli klara kommer arkitekten att besöka skolan och berätta om tankarna bakom ritningarna och hur elevernas synpunkter påverkat arkitekturen.
Elevernas synpunkter
Nedan följer elevernas synpunkter inom ett antal olika områden. I vissa fall representeras samtliga tre skolor, i andra fall enbart Christinaskolan årskurs 7-9. Observera att nedanstående är ett urval av de vanligast förekommande synpunkterna.