Fler användningsområden för den skogliga biomassan var målsättningen när man år 2015 startade klusterinitiativet Bothnia Bioindustries Cluster (BOBIC). Aktörer inom industri, forskning/akademi och samhälle skulle genom samverkan driva utvecklingen framåt för att skapa nya innovationer.
Idag tillverkas traditionella produkter av skogens råvara som sågade trävaror, massa och papper, men med rätt förutsättningar finns stora möjligheter för fler produkter att kommersialiseras såsom kemikalier, nya material eller biobaserade drivmedel. En förhoppning och en övergripande målsättning för projektet Bothnia BioIndustries network-2 var att skapa förutsättningar för att etablera nya bioraffinaderier i regionen.
Medlemsföretagen i klustret BOBIC har varit en bra samverkanspartner i BBIN-2 där man haft som målsättning att skapa och understödja innovationer och kommersialisering av helt nya eller radikalt förbättrade befintliga material och produkter, baserade på skoglig biomassa. Andra viktiga målsättningar har varit att skapa ett bra underlag för fortsatt regional utveckling inom biobaserad ekonomi, attrahera finansiärer till kommersialisering av innovationer och nya produkter, samt att stärka konkurrenskraften för företagen i värdekedjan genom intäkter från nya produkter.
En annan viktig samverkansfråga har lagts till i projektet och handlar om frågan kring nyttjandet av skogens resurser. Det finns samhällsaktörer som argumenterar för att all skog ska stå helt orörd, medan andra menar att vi skall maximera uttaget från skogen för att ersätta fossila produkter med biobaserade. Denna fråga kan påverka fortsatt utveckling av skogsnäringen och möjligheten till att använda skogsnäringens sidoströmmar som en del i exempelvis biobaserat drivmedel och har därför varit en viktig del i arbetet i projektet. Ett stort antal dialoger och nätverksträffar har genomförts med offentlig förvaltning, regional industri samt flertalet andra intresseorganisationer som tex Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Skoglig samverkan i norr. Dialoger som gett inspel till frågor som bör lyftas in i Bioekonomistrategin, en strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och växande svensk bioekonomi med syfte att bland annat främja hållbar tillväxt, förnyelse och sysselsättning i hela landet.
Resultat
- 13 engagerade och medverkande medlemmar
Det finns ett tiotal engagerade och aktiva medlemsföretag i BOBIC, samt forskningsinstitut och Ltu. Det finns många utmaningar men också många möjligheter och för att skapa de rätta förutsättningarna kan medlemsföretagen i BOBIC vara en bra samverkanspartner.
- Skarpa idéer genom workshops
Flertalet workshops som har hållits har ofta blivit startpunkt för att diskutera affärsutveckling och kommersialisering och forma idéer till projekt. Workshopen "Samarbete mellan små och stora företag" lyfts fram som extra lyckad, där fem olika företag pitchade sin teknologi som ledde till en intressant dialog.
- Tre projekt finansierade av BOBIC:s medlemmar
Under projekttiden för BBIN-2 har tre BOBIC-projekt beslutats och genomförts med kontantfinansiering av BOBICs medlemsföretag.
- Skogsrester som ersättning till torv i odlingsjord
- Grönare Kompositindustri
- NorthBioComp.
- Påverkan och dialog
Projektets medlemmar har deltagit i ett antal större externa och tongivande seminarier oh konferenser som tex Bioekonomiriksdagen (2019), Forum för Bioekonomi (2020) samt i återkommande dialog och nätverksträffar i regionen.
- 2023 års Bioekonomiriksdag genomförs i Umeå
Flera projektrelevanta resultat har framkommit från kontakter. Exempelvis har samarbetet inom "Bioekonomi i norr", genom allt tätare dialog, planering, och förberedelser under projektets gång möjliggjort att förlägga 2023 års Bioekonomiriksdag i Umeå.
- Tre case
- SunCarbon. Har utvecklat en ny teknik för att filtrera ut lignin ur massabrukens svartlut för att tillverka en ligninrik olja.
- Treepower. Ett år in på projektet etablerades ERUF-projektet Treepower där man i samverkan mellan projekten undersökt förutsättningar för etablering av en anläggning för produktion av biojet.
- HTC – Hydrotermal Carbonisation. Ett koncept där man använder olika former av bioslam (organiskt material) som råvara in i en HTC-anläggning för att producera kol för metallurgisk industri.
- BIOBASE 2019
Genomfört BIOBASE 2019 i Piteå, en internationell samverkanskonferens kring den skogligt baserade värdekedjan.
Fakta
Projektnamn: Bothnia BioIndustries network-2 (BBIN-2)
Datum: 2019 - 2022
Budget: 4.900.000 miljoner kronor
Medverkande: Billerud Karlsborg, SCA, Smurfit Kappa, Setra, Sveaskog, Billerud, Sunpine, Wibax, SunCarbon, PodComp, RISE, Swerim, Luleå tekniska universitet
Finansiärer: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Piteå kommun, Piteå Science Park, Sparbanken Nord, Längmanska företagsfonden
Piteå kommuns finansiering sker via tillväxtpolitiska reserven.