När det kommer till företags- och innovationsstöd finns det en utmaning att nå en bredare mångfald av företagare och framför allt entreprenörer på landsbygden utan närhet till en fysisk mötesplats. Go Business har sedan 2008 stöttat företag verksamma inom kulturella och kreativa näringar och tjänstesektorn. Branscher som är otroligt viktiga för utvecklingen av norra Sverige vid sidan av industri- och infrastruktursatsningar. Det är branscher med entreprenörer som bidrar mycket till samhället genom samhällsutbud och mångfald av arbetstillfällen.
En inkubator är en organisation med syfte att främja och underlätta nystartade företags väg mot tillväxt och lönsamhet. Go Business inkubator skiljer sig från andra mer "traditionella" inkubatorer i det att fokus ligger på att utveckla människan bakom affärsidén snarare än affärsidén. Utvecklas människan och dess entreprenöriella förmågor, utvecklas också affärsidén i takt med detta och ofta föds även nya affärsidéer.
För att utveckla och bredda Go Business inkubatorverksamhet, startade man 2019 projektet Go Cloud. Det var ett projekt som hade tre huvudsakliga fokusområden; att utveckla en digital inkubator för hela Norrbotten och Västerbotten.
Kulturen inom Go Business verksamhet har genom åren varit en stark framgångsfaktor. Den har byggt på att skapa en kreativ mötesplats där entreprenörer växer tillsammans. Att skapa en trygg och positiv miljö där entreprenörer vågar utmana sig själva och ta steg framåt både i sin personliga utveckling och i sitt företagande. Det har skapats ett Go Business Community, en sammanhållning och gemenskap, där alla tidigare deltagare ingår och där man stöttar varandra, samarbetar och gör affärer tillsammans.
Go Cloud har utforskat hur man kan återskapa den framgångsrika Go Business kulturen i ett digitalt format för att fler entreprenörer ska kunna ta del av Go Business erbjudande genom att ta fram en digital lärplattform. Där får deltagarna ta del av material inför workshops, laborera med programmens innehåll som tex individuell coaching, workshops och digitala fikaträffar.
Resultat
Resultaten från projektet visar att projektet Go Cloud har främjat branscher som bidrar till attraktiva livsmiljöer, livet mellan husen och en diversifiering av näringslivet i norra Sverige. Det har främjat entreprenörskap och livskraftiga företag med hög överlevnadsgrad och tillväxt i sitt företagande. Go Business är numera en digital inkubator och all verksamhet sker online vilket möjliggör att entreprenörer från hela norra Sverige kan delta. Det innebär också att deltagarna får ett ännu större nätverk av entreprenörer att utbyta erfarenheter och göra affärer med.
- 91 procent kundnöjdhet
91 procent av deltagarna är så nöjda med Go Business inkubatorprogram att de skulle rekommendera andra att delta.
- Dubbelt så många företag än planerat fick stöttning
69 företag har fått stöttning genom Go Cloud och Go Business digitala inkubator (projektets mål var att stötta 35 företag).
- Lyckad start för Hangout!
163 företag har fått stöttning i det nya programmet Hangout (projektets mål var att stötta 90 företag).
- Go Cloud banade väg för Go Future
Projektet Go Cloud har gett fortsatt förtroende för ett annat projekt; Go Future där 15 medfinansiärer var involverade för året 2022.
- 35 workshops
35 workshops har genomförts inom ramen för inkubatorprogrammet.
- Jämställt företagande
Endast en tredjedel av Sveriges företag drivs av kvinnor. Go Cloud har stöttat 77 procent kvinnor och 23 procent män vilket bidrar på längre sikt till ett mer jämställt företagande.
- 80 procent fortsätter efter fem år
4 av 5 entreprenörer som deltagit i Go Business fortsätter att driva ett eller flera företag fem år efter inkubatorprogrammet.
- Ökad lönsamhet
Företagen som deltar i Go Business tredubblar sin omsättning på tre år.
Fakta
Datum: 1 januari 2019-31 december 2021
Budget: 13 miljoner kronor
Finansiärer: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun, Piteå kommun (via tillväxtpolitiska reserven), Skellefteå kommun och Sparbanken Nord.