Det finns ett stort värde i att ta till sig erfarenheter från bygget av Bothniabanan, som idag sträcker sig upp till Umeå i norr. Genom studiebesök och dialog med både kommuner och konsulter kan vi få både inspiration och kunskap inför det arbete som väntas oss.
Under hösten har ett flertal aktiviteter genomförts just med syftet att ta del av kunskap och erfarenhet inför fortsatt arbete.
19 september besökte ett par av PIteå kommuns medarbetare ett samrådsmöte och öppet hus i Skellefteå. Syftet var att inspireras och samla erfarenheter inför kommande dialoger som vi kommer genomföra i Piteå.
I slutet av oktober medverkade Piteå kommun vid ett möte där vi fick ta del av erfarenheter från bygget av Botniabanan gällande mark- och fastighetsärenden.
7-8 november genomfördes en studieresa där ett flertal personer från kommunen medverkade. Syftet var att ta del av gestaltning av broar, besöka olika resecentra och ta del av olika typer av utformning och arkitektur. I gruppen ingick bland annat medarbetare som jobbar med planarbete, trafikplanering, stadsarkitetkten och kommunens samordnare för Norrbotnibanan.
I slutet av november presenterade Ramböll ett preliminärt resultat av sitt arbete med resecentrumutredningen. Det utgör ett underlag och arbetsmaterial i fortsatt arbete.
Del i Norrbotniabanegruppens arbete
Norrbotniabanegruppen är en intresseorganisation som har verkat sedan 1999 för att få till den kustnära järnvägen. Finansiärer är kommunerna Umeå, Robertsfors, Skellefteå, Piteå, Luleå, Boden, Kalix och Haparanda samt Region Norrbotten och Region Västerbotten. Även näringslivet finns med bland finansiärerna.
I detta arbetet medverkar Piteå kommun löpande vid olika former av möten och dialoger, bland annat styrgruppsmöten.