Minska ojämlikheten inom och mellan länder.
Andelen utrikes födda invånare är låg i Piteå. År 2019 var andelen utrikes födda 18-64 år i Piteå kommun 8,5 procent bland både kvinnor och män, medan motsvarande siffror för riket var 24,9 procent för båda könen. I länet var andelarna 18,6 procent utrikesfödda kvinnor och 15,1 procent utrikesfödda män.
En låg andel utrikesfödda som beviljats uppehållstillstånd i Piteå stannar kvar i kommunen. Av dem som stannar i Piteå efter etableringsuppdraget är det många som kommer ut i arbete eller studier jämfört med i länet och riket.
Piteå har en äldre befolkning än landet som helhet och andelen äldre i befolkningen kommer också att öka ytterligare. Det är en utmaning med att färre behöver försörja fler. Därför är den blygsamma andelen nyanlända som stannar kvar i kommunen en missad chans till befolkningsökning, arbetskraft, minskad försörjningsbörda, ökning av yngre befolkning och tillväxt. Piteå har en låg andel i befolkningen som är 0-19 år och skulle behöva en stor inflyttning av barnfamiljer för att minska försörjningsbördan och för att gynna tillväxt för framtiden.
En tillgänglighetsinventering avseende boendemiljöer för personer med funktionsnedsättning genomfördes 2015 i hela Piteås flerbostadshusbestånd. Inventeringen visade att fler tillgängliga lägenheter behövs, särskilt i Hortlax, Infjärden, Norrfjärden samt på sikt även i Pitholm och Öjebyn. Den stora ökningen av antalet äldre medför att det kommer att finnas färre tillgängliga lägenheter per person över 80 år i framtiden, om inte tillgänglighetsskapande åtgärder vidtas.
Drygt 60 procent av befolkningen bor i Piteås centrala delar (centrum och stadsdelarna), vilket innebär att mindre än 40 procent bor i lands- och glesbygd. Piteå är en bilburen kommun, vilket betyder att många i Piteå använder bil som transportmedel. Nästan dubbelt så många män som kvinnor är bilägare i Piteå. Kollektivtrafik finns, men tidtabellen är begränsad och busslinjerna täcker inte upp hela kommunen. De som bor längre utanför centrum och saknar körkort och tillgång till bil, har begränsade möjligheter att kunna transportera sig. Detta medför större begräsningar för vissa individer och grupper i befolkningen, ofta nyanlända, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Att kunna transportera sig är en förutsättning för att kunna arbeta, studera, kunna göra inköp, komma i kontakt med samhällsservice och utöva fritidsaktiviteter med mera, därför är detta en av Piteås utmaningar.
Piteå ligger bättre till än länet och riket när det gäller tillit till andra människor, även om det är en sjunkande trend.