Det här kan du göra som barn och ung - mål 3

KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (24/6-19/8) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Det här kan du göra som barn och ung - mål 3

Gå och cykla till skolan och till kompisar

Försök gå och cykla så ofta du kan när du ska till skolan, kompisar eller aktiviteter. Undantaget är om avståndet är långt, om det saknas gång- och cykelvägar eller om trafilkn är väldigt snabb och otrygg på annat sätt. Det är ett bra bidrag till din dagliga rörelse. Alla barn och ungdomar i åldern 6-17 rekommenderas minst 60 minuters fysisk aktivitet varje dag. Aktiviteten ska helst göra så att pulsen och andningen ökar.

Läs om rekommendationerna om fysisk aktivitet 

Delta i den årliga utmaningen Gå och cykla till skolan

Varje höst genomförs den nationella utmaningen Gå och cykla till skolan. Uppmuntra din klass att delta. Ni kan vinna fina priser och det finns ett speciellt Pitepris att vinna!

Läs mer om utmaningen

Bättre nattsömn

Sömnen är viktig för att vi ska må bra och hålla oss friska. Här bjuder vi på några tips för en god nattsömn.

  • Lägg dig och gå upp vid ungefär samma tider varje dag, då ställer kroppen in sig på när den behöver sova
  • Undvik att sova på dagen
  • Rör på dig under dagen, och var ute i dagsljus
  • Varva ner innan du lägger dig - genom att låta bli TV, dator och mobiltelefon den sista timmen innan du går och lägger dig hjälper du kroppen att ställa in sig på sömn
  • Låt sovrummet vara skärmfritt
  • Prova avslappningsövningar om du känner dig uppvarvad, eller lägg dig lite tidigare och läs en bok
  • Lyssna på musik som gör dig lugn och avslappnad
  • Undvik drycker med koffein i på kvällen, och var lagom mätt när du lägger dig, inte hungrig och inte proppmätt
  • Ha det mörkt och svalt i sovrummet
  • Prova att använda öronproppar om du är känslig för ljud, och ögonmask om du är känslig för ljus

Fler tips för din hälsa finns i "Handbok om hälsa" som du kan ladda ner gratis här:
Handbok för hälsa (pdf) 

Var snäll mot dig själv

Bygg upp dig själv och stärk din självkänsla. Träna på att tänka annorlunda om du ofta har negativa tankar om dig själv. Det allra viktigaste är att du är snäll mot dig själv och inte dömer dig själv. Här är några tips:

  • Du kan inte lyckas jämt. Tänk inte att du är dålig om dagen inte blev som du ville, om du misslyckades med något eller om du tycker att du har gjort bort dig. Tänk i stället: Okej, det blev ingen succé den här gången, men jag är bra ändå. De jobbiga känslorna kommer att gå över.
  • Tänk på hur bra du är. Tänk på saker som är bra med dig. Allt möjligt. Som att du är en bra vän, har tålamod eller kan mycket om fotboll. Skriv de saker du kommer på i mobilen eller i ett block om du vill. Läs listan ofta, och fyll på den.
  • Tänk på sånt som gör dig glad. Försök att inte tänka så mycket på jobbiga saker. Du kan självklart behöva vara ledsen en period, om det har hänt något jobbigt. Det är helt okej. Sen kan du börja tänka på saker som gör dig glad.
  • Följ personer och konton som får dig att må bra. Fundera på vilka du följer i sociala medier. Påverkar de hur du mår, eller hur du tänker om dig själv? Leta upp personer och konton som du tror får dig att känna dig glad och stark. Våga avfölja personer och konton som inte får dig att må bra.
  • Öva på att säga ja och nej. Öva på att våga säga ja till saker du vill göra. Saker som känns bra, härliga, spännande och utmanande. Öva på att våga säga nej till saker du egentligen inte vill göra, eller som blir dåliga för dig.
  • Testa något nytt. Pröva att göra något nytt, även om det kanske känns läskigt först. Kanske en sport eller ett musikinstrument, som du har velat testa. Många känner sig starka och glada av att testa nya saker.
  • Bli bra på något! Det är bra för självkänslan att kunna mycket om något eller vara bra på något särskilt. Som att veta mycket om ett lag, ett land eller en musikstil. Eller att vara bra på en dansstil. Välj något som du verkligen har lust med!
  • Det är okej att vara tyst. Du måste inte vara social och utåtriktad för att duga. Du är lika bra och lika viktig om du inte säger så mycket.
  • Försök vara extra modig och våga lite mer - våga stå för vad du tycker, våga fråga om sånt du inte vet, våga göra bort dig och våga bjuda på dig själv.
  • Självkänslan hör ihop med samvetet. Om du är elak, får du dåligt samvete och mår dåligt. Motsatsen sker om du är en god och snäll människa, då mår du bättre och får också bättre självkänsla. Men kom ihåg att ingen är perfekt och ibland kanske man göra eller säger dumma saker, då kan det kännas skönt att be om ursäkt och också förlåta sig själv och det känns lättare att "gå vidare" med livet.

Fler tips på hur du stärker din självkänsla

Sidan kontrollerad: 2020-09-23 10:40:02