Läs med dina barn, barnbarn eller andra barn
Forskning visar att daglig läsning påverkar barnets verbala förmåga, skolmognad och skolresultat. De barn med vuxna i sin närhet som tidigt börjar läsa för dem ligger avsevärt bättre till än de som inte blir det. Insatser tidigt i ett barns liv kan ge stor effekt både för barnen själva här och nu, men också för hela samhället. Alla satsningar som kan främja barns tidiga språkutveckling är investeringar. Både för det enskilda barnet men också för samhället i stort.
Det är tydligt hur den tidiga språkutvecklingen, ett välutvecklat ordförråd, en tidig läslust och ökad läsförmåga påverkar hur det går i skolan och hur skolresultatet blir. Det påverkar också hur det går att komma ut i arbetslivet likväl som hur det framtida yrkeslivet ser ut. Förutom att människor får ett bättre liv vet vi att det kostar betydligt mindre att förebygga ohälsa, än att ta hand om konsekvenserna när de väl har uppstått.
Förutom att läsningen med och för barn är en viktig del för att utveckla ordförråd, läslust och främja den framtida läsutvecklingen har högläsning också visat sig ha sociala och relationsskapande bonuseffekter, vid sidan av själva läs- och lyssningsupplevelsen. Det är även en effektiv metod för lästräning, särskilt för dyslektiker.
Sju tips när du läser och berättar för barn
- Skapa en mysig och lugn miljö. Har barnet svårt att fokusera, välj en annan, kanske kortare saga. Ibland går det bättre om barnet får hålla något i handen, som favoritbilen eller gosedjuret.
- Små barn kan vilja lekläsa. Om nallen i boken vill sova, kan barnet vilja natta sin nalle också. Läs med olika röster, var inte rädd för att skoja eller sjunga en bit. Läs tydligt och långsamt.
- Prata om det ni läser. Förklara svåra ord. Låt barnet avbryta med sina tankar och uppmuntra barnets fantasi. Ställ enkla öppna frågor. Varför blev barnet i sagan ledset? Vad tror du hände sedan?
- Prova olika typer av böcker. Läs roliga, sorgliga, spännande böcker och faktaböcker om vartannat.
- Låt barnet spegla sig i berättelsen och fråga hur det känns i kroppen efter sagan. Blev du rädd? Blev du överraskad?
- Läs på olika tider. Att läsa godnattsaga skapar ett tryggt och lugnt avslut på dagen. Läs också gärna på tidpunkter när målet inte är att somna.
- Låt barnet få välja vilken bok ni ska läsa. Låt böcker ligga framme så barnet själv kan hämta.
Källa: Stadsbiblioteket i Göteborg
Besök deras webb
Läsprojekt i Göteborg
PS: Piteåprojektet Operation bokstöd är inspirerat av Göteborgs läsprojekt.
Läs mer om Operation bokstöd.
Starta en bokklubb
Starta en bokklubb på jobbet eller bland dina vänner. Träffas och prata om böckerna och ät något gott tillsammans. Bildande och ni får en mysig stund tillsammans.
Bli målmedveten
Det är superviktigt att fler människor får koll på Globala målen och vad de kan göra för en bättre värld. Berätta för alla du känner om Globala målen och be dem göra testet Bli målmedveten för att själva få koll på vad de kan göra för att göra världen bättre.
Här kan du göra testet Bli målmedveten
Bli flyktingvän
Det är de små, enkla handlingarna som räknas. Att ses över en fika eller träffas en stund på lekplatsen. Som flyktingvän är du med och stödjer nyanlända pitebor. De flesta nyanlända vill träna mer på det svenska språket för att lättare och snabbare kunna integreras i det svenska samhället. Här kan du göra en insats genom att träffas och prata med en ny pitebo. Kanske kan din arbetsplats ta emot någon som behöver öva extra på svenska?
Läs mer och anmäl ditt intresse