Den nationella minoriteten tornedalingar består av tre grupper, tornedalingar, kväner och lantalaiset. Det bor tornedalingar, kväner och lantalaiset i hela Sverige. De som identifierar sig som lantalaiset har oftast ett ursprung från de sydligare delarna av Kiruna kommun och Malmfälten. De som identifierar sig som tornedalingar bedöms till större utsträckning känna tillhörighet till det ursprungliga språkområdet kring Pajala, Övertorneå och Haparanda kommuner. De som benämner sig kväner är ättlingar till en folkgrupp som historiskt har levt i Norge, Sverige och Finland. Många ur minoriteten identifierar sig med en eller flera av benämningarna.
Det bor meänkielitalande i hela Sverige, men språket talas främst i sex kommuner i norra Sverige, i Tornedalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna, Gällivare och Kalix.
150 000 människor i Sverige talar eller förstår meänkieli enligt en undersökning som gjordes på uppdrag av Sveriges Radio och SR Sisuradio 2005 (Eriksson 2005:5). Den största andelen av dessa är 50 – 64 år. Fler och fler yngre personer tar tillbaka sitt språk.
*Källa minoritet.se