Det svenska samhället bygger på ett demokratiskt styrelseskick och respekt för de mänskliga rättigheterna (MR), där respekten för alla människors lika värde och för enskilda människors frihet och värdighet står i centrum. Detta framgår av regeringsformen och internationella konventioner som Sverige har anslutit sig till.
Alla EU:s medlemsstater är parter i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, Europarådets konventioner i olika frågor och FN:s fördrag om mänskliga rättigheter. Inom EU är stadgan om de grundläggande rättigheterna även bindande för medlemsstaterna när de tillämpar EU:s lagstiftning. Staterna har en skyldighet att respektera, skydda och uppfylla de mänskliga rättigheterna och att omsätta dem i nationell lagstiftning. Alla rättigheter är lika viktiga men vissa rättigheter går aldrig att bortse ifrån.
Det finns olika sorters rättigheter.
Medborgerliga och politiska rättigheter Människor ska ha rätt att säga vad de tycker, tro på vilken gud de vill eller inte tro på någon gud alls och kunna välja att vara med i föreningar.
Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter Människor ska ha rätt till ett arbete och att äta sig mätta. Människor som inte kan arbeta ska få hjälp av samhället. Alla ska få sjukvård och lära sig att läsa och skriva.
MR är grunden i ett demokratiskt samhälle
Mänskliga rättigheter är också den grund som all offentlig verksamhet vilar på. Fria val till kommun, landsting och riksdag samt medborgardialoger är några exempel. Under respektive rubrik nedan kan du fördjupa dig i olika delar av MR.
Längst ner på sidan hittar du också länkar till sidor om mänskliga rättigheter. En länk leder till SKR:s, Sveriges kommuner och regioners, webbutbildning om mänskliga rättigheter. Den är framtagen för offentliga verksamheter, men är en bra basutbildning även för företag, föreningar och privatpersoner.