Under tre tillfällen i maj anordnas en cykelskola utanför stadshuset. Åtta utrikesfödda kvinnor får chansen att lära sig cykla, en kunskap som underlättar i vardagslivet.
De flesta barn i Sverige lär sig cykla redan när de är små. Det är däremot ingen självklarhet för utrikesfödda.
Utan varken bil eller körkort och arbetstider som inte stämmer överens med kollektivtrafikens är det svårt att ta sig till sin arbetsplats. Med anledning av detta startades en cykelskola för att ge kvinnorna en möjlighet att välja cykel som färdmedel till sina jobb inom äldreomsorgen i sommar.
- Deltagarna har varit glada och positiva, målet med cykelskolan är att de ska kunna ta sig till sina jobb. Jobbar du till exempel kväll på Mogården en söndag tar du dig varken till eller från jobbet utan cykel eller körkort, säger Fredrik Blom, matchare, Piteå kommun.
Cykelskolan är en del i ESF-projektet Lärande rekrytering vars syfte är att hitta metoder och arbetssätt som underlättar för utrikesfödda att kunna arbeta inom Piteå kommun där det idag råder arbetskraftsbrist. Projektägare är Samhällsbyggnadsförvaltningen i samarbete med Fastighets- och serviceförvaltningen, Socialförvaltningen och Arbetsförmedlingen och delfinansieras av Europeiska socialfonden. Hittills har 78 % av projektets deltagare gått till arbete eller studier.
Deltagarna imponerar
Helena Eriksson, handledare, Arbetsförmedlingen, och Hans Sjölander agerar instruktörer under cykelkurserna och de är imponerad av deltagarna.
- Jag tycker att de är modiga som vill och vågar. Det är en helt annan sak att lära sig cykla som vuxen än som barn, säger Helena.
De genomförda cykelkurserna har innehållit både spänning och glädje från deltagare som verkligen visat vilja att lära sig. Förutom vanliga tvåhjuliga damcyklar finns också en trehjuling att tillgå som används för att få in tekniken med att trampa och styra utan att behöva oroa sig över balansen. En balanscykel utan pedaler används också i lärandet.
En av deltagarna har tagit sig fram och tillbaka efter gång- och cykelvägen bakom stadshuset och är nöjd över sin prestation.
- Det går bra tycker jag och det är roligt. Men det blåser mycket idag, det blir svårare då.
Trots blåsten går det framåt, och det tar inte lång tid innan Helena får släppa taget om pakethållaren.
- Nu blev jag mer i vägen än vad jag hjälpte. Hon hittade balansen och då gick det lättare att cykla på egen hand än när jag höll i. De lär sig snabbt!
Intresset och efterfrågan av cykelskolan har varit stort och det finns en önskan och förhoppning från både deltagare och arrangörer att fortsätta arbetet i framtiden.