Att arbeta med Mänskliga rättigheter är inskrivet i verksamhetsplanen för Piteå kommun och gäller alla nämnder, förvaltningar och medarbetare. Under 2017 och 2018 är HBTQ* frågorna i fokus.
Kommunstyrelsen har antagit riktlinjer för arbetet med Mänskliga rättigheter och mångfald som förtydligar de fem huvudområdena och vilka arbetsuppgifter som ska genomföras. Kommunstyrelsen har även beslutat att Piteå satsar på att bli en MR-kommun år 2021 – det vill säga det år Piteå fyller 400 år.
Riktlinjer för Mänskliga rättigheter
-
Attityder och kunskap
Varje samhälle, organisation och grupp präglas av normer. Att använda normkritik för att få syn på och ifrågasätta de normer som påverkar uppfattningar om vad som är ”normalt” är ett sätt att förändra de strukturer som riskerar att diskriminera.
-
Integration
Begreppet integration har en inbyggd värdering om allas lika värde och att vi gemensamt bygger ett inkluderande samhälle. Att motverka rasism och främlingsfientlighet är en viktig del för att värna vår demokrati.
-
Tillgänglighet
Tillgänglighet för alla är ett jämlikhetskrav och en demokratifråga. Alla har rätt till att delta i det dagliga samhällslivet på jämlika villkor.
-
Samhällsbyggande
Kommunens översiktsplan, fördjupade översiktsplaner och det påbörjade stadsmiljöprogrammet visar hur vi vill att Piteå ska utvecklas. Planerna ska ständigt främja en social hållbarhet och aktivt motverka bostadssegregation.
-
Jämställdhet
Jämställdhet innebär att kvinnor och män, pojkar och flickor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Kommunens arbete utgår från de nationella målen för jämställdhetspolitiken - jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet, mäns våld mot kvinnor ska upphöra, jämställd utbildning och jämställd hälsa.
Riktlinjer för Mänskliga rättigheter – Ett Piteå för alla
Internutbildning i Mänskliga rättigheter
All personal i Piteå kommun ska utbildas i Mänskliga rättigheter – MR. Utbildningen är grundläggande och har tagits fram av SKR – Sveriges kommuner och regioner – i samarbete med Uppsala Universitet. Utbildningen är webbaserat och kommer att innehålla olika fördjupningar beroende på vilket tema som är i fokus för året. Under 2017 och 2018 är HBTQ prioriterat.
Grundläggande webbutbildning inom mänskliga rättigheter - SKR
Ett Piteå för alla – med ökad mångfald
Mångfald är en förutsättning för utveckling och tillväxt - alla behövs i arbetet för Ett Piteå för alla. Därför har Piteå kommun tillsammans med folkbildare och PiteåEntreprenörerna tagit fram ett koncept som riktar sig till föreningar och företag, ledningsgrupper, styrelser, medlemmar och anställda. Det ska vara enkelt att bidra till Ett Piteå för alla.
Ett Piteå för alla
Piteå Älv Pride
Pite Älv Pride, Sveriges första Prideturné, arrangeras för tredje året i rad. Festivalen genomförs under hösten med start i Arjeplog den 6 oktober. Turnén stannar i Arvidsjaur och Älvsbyn och avlutas i Piteå i månadsskiftet november-december. Piteå kommun stöttar festivalen och medverkar i paraden den 2 december under banderollen Ett Piteå för alla. Varmt välkommen att delta du också!
Piteå Älv Pride
Text: Helene Markström
*HBTQ är den förkortning som används i det svenska språket för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.
Mångfald Piteås kioskvagn skapar sysselsättning