Piteå kommun hade hela fem nomineringar till 2017 års jämställdhetspris som delades ut under den regionala Jämställdshetsdagen den 13 september. Vinnare av priset blev Kvalitetskedjan för arbetet med att integrera jämställdhet i styrning och ledning.
- Nu lyfter vi verkligen! Jag är oerhört stolt över vårt jämställdhetsarbete. Att vi har fem nomineringar för det goda arbete som görs är ingen tillfällighet, det görs dagligen ett mycket bra jobb som gör skillnad i pitebornas vardag, säger Ylva Sundkvist kommunchef Piteå kommun.
Två bidrag bland topp fem
Av totalt 18 nomineringar från regionen hade Piteå kommun fem bidrag. I ett första urval valdes fem bidrag ut som gick vidare till final, varav två bidrag från Piteå. Kvalitetskedjan och Utbildningsförvaltningen. Vann gjorde alltså Kvalitetskedjan i Piteå kommun, med motiveringen:
För att jämställdhetsarbetet ska fungera långsiktigt är det avgörande att arbetet är förankrat av chefer och ledare inom verksamheten. I Piteå kommun har man sedan 2009 satt särskilt fokus på att arbeta med jämställdhet som en del av kommunens styr- och ledningssystem, med hjälp av arbetsgruppen kvalitetskedjan där alla förvaltningar ingår.
"Kvalitetskedjan" är en viktig del av den röda tråd in Piteå kommuns fleråriga, målmedvetna och systematiska arbete med jämställdhetsarbete från högsta nivå ut i sina olika verksamheter. Arbetet utvecklas kontinuerligt och genererar konkreta resultat.
Arbetsgruppen Kvalitetskedjan består av:
Anna-Lena Pogulis, Strategisk chef
Henrik Franklin, Processledare
Maria Renström, Personalstrateg
Helena Lundberg, Avdelningschef
Anette Christoffersson, Processledare
Jenny Axelsson, Avdelningschef
Leif Wågman, Verksamhetsutvecklare
Eva Börjesson Öhman, Kvalitetskontroller
Sofia Franzén, Kvalitetskontroller
Torbjörn Johansson, Räddningschef
Petter Gumaelius, Ekonom
Läs mer om de nominerade och om det övergripande arbetet med mångfald
Samverkan för jämställdhet i Norrbotten
I samverkan för jämställdhet i Norrbotten ingår representanter från Länsstyrelsen Norrbotten, Norrbottens Kommuner, Region Norrbotten och Luleå tekniska universitet. Inom ramen för denna samverkan har ett jämställdhetspris instiftats. Aktörerna utlyser årligen 2015-2019 pris för bästa jämställdhetsarbete i Norrbotten och vinnaren får 100 000 kr.
Text: Maria Norberg-Johansson