Kommunfullmäktige gav kommunledningskontoret i uppdrag i verksamhetsplanen för 2014-2016 att samordna arbete med mångfald för att nå handlingskraft i hela organisationen. Det uppdraget genomfördes med stöd av kommunens alla förvaltningar och en konsult med expertis inom området, Miclo.
Ett stort antal olika insatser genomfördes, exempelvis:
- Workshop, Open Space, med gymnasieungdomar
- Workshop, Open space, med allmänhet/pitebor
- Fokusgrupper med deltagare från olika delar av vårt samhälle, exempelvis föreningsaktiva, personer med funktionsvariationer, personer med utländsk bakgrund, unga, äldre etc.
- Enkäter genomfördes på lunchrestauranger.
Allt insamlat material sammanställdes i de rapporter som Miclo tog fram, vilka sedan utgjorde ett underlag till Kommunstyrelsens beslut om en handlingsplan för den kommunala verksamheten. Kartläggningen inför handlingsplanen gjordes med utgångspunkt i Piteå kommuns fyra demokratimål samt de sju lagstadgade diskrimineringsgrunderna.
Dialog med piteborna visar att piteborna också har en bred tolkning av begreppet mångfald - allt från att alla ska välkomnas, att det finns ett värde i olikhet, att få vara den man är till att mångfald är motsatsen till enfald.
Den kommunövergripande handlingsplanen (giltig till och med 2016) har följts upp. Innehållet reviderades och kompletterandes till ett nytt styrdokument Riktlinjer för mänskliga rättigheter – mångfald (giltig 2018 – 2019). Den ska revideras för en ny tvåårig planering.
”Ett Piteå för alla – med ökad mångfald”
Definitionen av begreppet mångfald (ovan) har en ansats för ett samhälle där alla människor har sina rättigheter och möjligheter oavsett kön, utbildnings- och inkomstnivå, social status, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, ålder och funktionsnedsättning. Grunden finns i deklarationen om de mänskliga rättigheterna som en gemensam norm. Vi ska arbeta aktivt mot alla former av diskriminering och allt som leder till att människor och grupper särbehandlas negativt.
En bred definition innebär att arbete för delaktighet, jämställdhet, integration och tillgänglighet fortsätter och inkluderades i begreppet mångfald. Det innebär samtidigt att arbetet utvecklas för att förhindra diskriminering och särbehandling. Mångfald ska ses som en förutsättning och möjlighet för tillväxt. Piteå vill vara en förbild för mångfald och måste fortsätta värna sin öppenhet. Öppenhet för idéer, kulturer, företagande, invandring, jämställdhet, andra olikheter...helt enkelt öppenhet för mångfald.
Mångfaldfrågan har också ingått som en del i arbetet med avsiktsförklaringen "Piteå Attraktivt och uthålligt". En arbetsgrupp har samverkat kring Mångfaldsdiplomering av företag och föreningar. Här har folkbildare och företagarorganisationer varit de aktiva parterna tillsammans med Piteå kommun.Läs mer om detta under rubriken Samverkan för mångfald i menyn.
Läs mer
Rapport från open space-workshop (Miklo)