De senaste åren har allt fler socialt utsatta EU-medborgare sökt sig till Sverige och försörjer sig genom tiggeri, att spela gatumusik, samla pantburkar och att sälja gatutidningar. Gruppen finns också i Piteå. En grov uppskattning är att det rör sig om 20 – 30 personer som vistas här.
Vad kan kommunen göra?
EU-migranternas närvaro berör flera av kommunens förvaltningar.
- Kommunen har gett och kan ge biljetter till hemresa för enskilda i akut nödsituation efter individuell prövning.
- Barns rättigheter ska alltid sättas i främsta rummet i det sociala arbetet. Om socialnämnden får veta att det finns barn som vistas och bor i kommunen och som inte får den hjälp, stöd eller skydd de behöver så görs en utredning för att se om kommunen ska erbjuda stöd eller ingripa på annat sätt.
- Alla som vistas i Piteå ska bemötas lika. Fastighetskontoret har likaprinciper när det gäller parkering, parkeringstillstånd mm.
- Duschar och toaletter i lokaler som Kultur, park och fritid har öppna för allmänheten kan alla använda mot att en betalar den avgift som gäller för respektive lokal.
- Under de senaste åren har ett tillfälligt härbärge erbjudits. Svenska kyrkan var huvdman, men stöd av Piteå kommun och andra aktörer.
Situationen med EU migranter som tiggare på våra gator både engagerar och provocerar. Det civila samhället visar ett stort engagemang till stöd för dessa människor. Många enskilda medlemmar och organisationer har gett stöd på olika sätt till migranter, exempelvis övernattningar, kläder, mat, information, pengar och annat. Ytterligare ett exempel är en grupp som fått stöd till att lära sig plocka blåbär. Tyvärr har EU-migranter även i Piteå utsatts för attacker och fått bildäck sönderskurna. Enskilda har blivit utsatta för rasism och hårda ord.
Personer ur gruppen utsatta EU-medborgare har rätt att vistas här under tre månader och ska ses som tillfälliga gäster. Personerna ska mötas med respekt och värdighet.
Vi vill att alla som kommer till Piteå ska mötas med respekt.