Att värna om möjligheten för människor på flykt att söka skydd i Sverige är en viktig del i arbetet för de mänskliga rättigheterna. Piteå kommun medverkar i detta arbete genom att välkomna flyktingar till Piteå. Utöver kommunens mottagande finns också asylboenden i kommunen som Migrationsverket ansvarar för. Läs mer under Boendeformer.
Under 2015 kom ca 110 personer med permanent uppehållstillstånd till Piteå - både vuxna och ensamkommande flyktingbarn. De bor, lever och verkar i Piteå på samma sätt som andra Pitebor. Med samma rättigheter och samma skyldigheter. Dessutom kom ca 105 asylsökande ensamkommande barn hit under samma period.
Sedan gränskontrollerna infördes har antalet minskat markant. Under 2016 tog Piteå kommun emot ca 120 nyanlända med uppehållstillstånd. Vi hade under året även ett hundratal platser för ensamkommande asylsökande flyktingbarn, men under året kom endast elva nya ensamkommande barn och ungdomar hit.
Preliminär siffra för 2017 är ca 180 nyanlända med uppehållstillstånd och ett tiotal ensamkommande flyktingbarn.
Aktuellt
På grund minskat antal ensamkommande som kommer till Sverie så minskar också behovet av platser i kommunerna. En översyn genomförs för att se över behovet av boende och personal utifrån förändrade förutsättningar.
Det är ett fortsatt behov bostäder för nyanlända, på kort och lång sikt. Kommunen är också i behov av gode män.
Utmaning i dag, möjlighet på sikt
Piteå kommun har fortfarande en låg andel invånare med utländsk bakgrund. Under 2014 hade Piteå en inflyttning från andra länder med 0,44 procent. Motsvarande siffra för Sverige var 1,3 procent. Om Piteå kommun hade legat på landets nivå hade kommunen blivit 358 fler pitebor under 2014.
Vi behöver bli fler för att klara samhällsservicen i framtiden och personer med utländsk härkomst är en viktig grupp i arbetet mot befolkningsmålet. För att dessa nya pitebor ska trivas, stanna kvar och på sikt bidra till Piteås utveckling krävs ett engagemang från kommunen och andra myndigheter likväl som från företag och enskilda pitebor.