Många myndigheter och aktörer är inblandade i flyktingmottagningen. Här beskriver vi kortfattat några av de viktigaste.
Migrationsverket
Migrationsverket ansvarar för att registrera asylsökande och utreda asylansökningar. De står för boende och mat för alla asylsökande fram till beslut om uppehållstillstånd. De ansvarar för olika former av flyktingboenden runt om i landet, i eget regi eller via privata aktörer.
När en flykting fått tillstånd att stanna i Sverige betalar Migrationsverket ut statlig ersättning till kommuner och landsting. De har också ansvar för den ekonomiska ersättningen som går ut till individerna under asylprocessen.
Läs om ekonomisk ersättning till asylsökande
Piteå kommun
Flyktingmottagning
Piteå kommun ska erbjuda ett gott mottagande för personer med uppehållstillstånd som kommunplaceras eller väljer att bosätta sig här. Det är nya pitebor med samma rättigheter och samma skyldigheter som alla andra. Dessa nya pitebor erbjuds stöd kring boende, omsorg, myndighetskontakter, samhällsorientering och vissa insatser från socialtjänsten.
Vuxna med uppehållstillstånd erbjuds svenska för invandrare (SFI), men rätten att gå i skola för barn gäller både barn till asylsökande och de med uppehållstillstånd. Grundskolelever introduceras via Språkslussen och äldre barn läser på Språkintroduktion på Strömbackaskolan.
Verksamheten är finansierad av Migrationsverket.
Läs om statlig ersättning till kommuner
Ersättning till individen
Person med permanent uppehållstillstånd får ersättning av staten under den första tiden i sin nya hemkommun, som en del i etableringsplanen (läs mer under Arbetsförmedling nedan). Ersättningen fungerar ungefär som kommunernas försörjningsstöd och följer tydliga normer (beräknas utifrån exv. var man bor, om man bor själv eller delar hushåll, antal barn etc.).
Ensamkommande flyktingbarn
I Piteå kommun finns ett flertal bemannade gruppbostäder för ensamkommande flyktingbarn, både asylsökande och de som beviljats uppehållstillstånd. Det första boendet öppnade 2008, därefter har flertalet boenden öppnats efter behov.
På boendet får de mat, omsorg och stöd kring hälsa, skola och fritidsaktiviteter. Asylsökande tilldelas en god man, medan de med permanent uppehållstillstånd tilldelas en särskilt tillförordnad vårdnadshavare för att stötta barnen på olika sätt, bland annat i ekonomiska frågor.
Läs mer om hur du kan hjälpa till.
För de som är 18-21 år och och har beviljats uppehållstillstånd erbjuder Hamnen 18+ ett förlängt stöd, med fokus på självförsörjning och ett självständigt liv. Socialtjänsten bedömer vem som behöver stödet, som innefattar bland annat boende, studier, yrkesvägledning och läxläsning. Verksamheten är finansierat av Migrationsverket.
Läs om statlig ersättning till kommuner
Ensamkommande flyktingbarn som söker asyl har samma ekonomiska ersättning som vuxna asylsökande.
Läs om ekonomisk ersättning till asylsökande
Ensamkommande barn med uppehållstillstånd som går skola har rätt till samma studiestöd som för andra ungdomar.
Läs om studiestöd
Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen har det samordnade ansvaret för flyktingars etablering i samhället. Tillsammans med flyktingen och kommunen upprättar Arbetsförmedlingen en plan på vägen till jobb (etableringsplan) där SFI och samhällsorientering ingår.
Läs mer om etableringsplan och ekonomisk ersättning under etableringen
Polisen
Under tiden en person är asylsökande ligger ansvaret på Migrationsverket. När en person får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd övergår ärendet till polisen. När polisen anträffar och kontrollerar personer som saknar uppehållstillstånd och som inte sökt/söker asyl kan polisen fatta beslut om avvisning och förvar.
Norrbottens läns landsting
Alla asylsökande och papperslösa vuxna i Sverige har rätt till sjukvård, tandvård, mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning som de inte kan vänta med. Barn och unga (under 18 år) har rätt till hälso- och sjukvård samt tandvård. Landstingen har rätt till viss ersättning för verksamheten.