Piteå är en av 16 kommuner i landet som valts ut för Earth Hour City Challenge 2016, en nationell såväl som global utmaning för kommuner och städer. Syftet är att uppmärksamma arbete mot det globala miljömålet, med fokus på gapet mellan vad som görs och vad som behöver göras för att vi gemensamt ska klara att hålla ner den globala temperaturökningen till under 2 grader.
Piteå arbetar fokuserat med hållbar utveckling. I Earth Hour City Challenge 2016 lyfter Världsnaturfonden WWF för femte året i rad fram städernas arbete för att skapa en mer hållbar värld. I denna omgång deltar 16 svenska kommuner och totalt 126 städer från sammanlagt 21 länder runtom i världen i WWFs globala stadsutmaning. Förra året vann Göteborg den svenska titeln Årets klimatstad och Seoul i Sydkorea blev global vinnare. Piteå är med både för att dela med sig av goda exempel och för att ta del av andra städers erfarenheter.
Med avtalet från klimatförhandlingarna i Paris står världen nu inför en krävande och samtidigt positiv omställning. Städer och kommuner världen över måste bidra till att överbrygga klyftan mellan vad som görs och vad som behöver göras så att vi kan hålla den globala temperaturökningen till väl under 2 grader. "Bridging the gap" till 2020 är därför årets tema för Earth Hour City Challenge.
Din insats spelar roll
Här har alla invånare i städer och kommuner en viktig roll att spela. Medborgarnas engagemang är både en förutsättning och en inspiration för att hitta nya lösningar. Vi arbetar utåtriktat och involverande och är stolta över att visa upp det vi gör internationellt till exempel genom WWFs stadsutmaning.
I Piteå är samverkan en nyckel till framgång. Det är tillsammans som vi kan göra skillnad. Grön rutt ett sådant exempel som innebär att hushållens avfallskärl och postlådor placeras på en sida av vägen. Tack vare en sådan enkel insats från de boende behöver sopbilarna, tidningsbuden och brevbärarna bara köra en sväng på villagatorna.
- Grön rutt bidrar till ökad trygghet och minskad bränsleförbrukning. Hittills innebär detta en minskning med 25 ton koldioxidutsläpp och en minskad körsträcka på 925 mil per år. Grön rutt är ett gott exempel på hur vi har kunnat minska koldioxidutsläppen från transportsektorn i Piteå. Den största minskningen står dock pappersbruken för som har gått från olja till biobränsle och genom motkraft i processen minskat sina utsläpp rejält. Även utbyggnad av fjärrvärme som till 97 % är förnybar och energieffektivisering bidrar till minskningen, berättar avdelningschef Åsa Wikman.
Den svenska vinnaren i årets utmaning koras i samband med Earth Hour City Challenge-konferensen i Göteborg den 31 maj.
Några snabba klimatfakta
- Över 50 procent av världens befolkning bor idag i städer
- Städerna står för mer än 70 procent av världens koldioxidutsläpp
- 70 procent av världens befolkning kommer att bo i städer år 2050
- Städer har en stor potential till lösningar för minskade fotavtryck och bevarad biologisk mångfald