Elin Lundgren väljer en vanlig cykel på vintern, men har en speciell cykel hon byter till under vinterhalvåret så hon slipper byta däck. Hennes specialknep är slalomglasögon som hon sätter på sig när det är kallt eller snöigt ute. Vid stäng kyla har hon dessutom eluppvärmda handskar.
Varför väljer du att vintercykla?
– Massa olika anledningar: Det dövar mitt dåliga klimatsamvete lite, det är billigt, det är ett transportmedel som tar mig från dörr till dörr, och jag får både motion och frisk luft.
Hur länge har du vintercyklat, hur ofta cyklar du i veckan?
– Cirka 5 år, och jag cyklar alla arbetsdagar
Hur långt cyklar du i veckan/dag?
– Ungefär 5 km per dag.
Hur fungerar framkomligheten (snöröjning, sandning mm) på vägar och gång- och cykelvägar?
– Överlag väldigt bra, det som kan vara problem är den snö som inte är ett stort problem för biltrafiken, tex 5-10 centimeters pudersnö som bilarna pressar ihop till snökakor, men som gör vägarna väldigt spåriga för cyklister.
Vad har du för cykel och är den utrustad med något speciellt för att kunna vintercykla?
– Jag har en vanlig cykel med vinterdäck fram och bak, har en speciell cykel på vintern så jag slipper byta däck. Om det är kallt eller snöigt har jag slalomglasögon. Om det är kallare än -20 har jag eluppvärmda handskar och ett extra lager kläder.
Vad är det bästa med att cykla på vintern? Cyklar du lika mycket sommar som vinter?
– Att det går så bra och är hållbart både miljömässigt och ekonomiskt är det bästa, men jag cyklar mer på sommaren, då kan jag nöjescykla, på vintern cyklar jag bara transportsträckor.
Vad är mest utmanade med att cykla på vintern?
– Om min cykel har förvarats kallt blir den trög att cykla med.
Har du något tips till andra pitebor som vill komma igång och vintercykla?
– Testa vintercykla, det går smidigare än man kan tro.