Fysisk tillgänglighet i och i anslutning till en byggnad är en förutsättning för delaktighet i samhället. Det är själva grunden för att personer med funktionsnedsättning ska kunna arbeta där eller ta del av samhällets tjänster och serviceutbud.
Till publika lokaler räknas alla byggnader som riktar sig till och används av allmänheten. Receptioner, idrottsanläggningar, bibliotek, teatrar, biografer, buss- taxi- och järnvägsstationer samt butiker och restauranger är några exempel. Andra exempel är entréutrymmen, trappor, hissar, aulor, samlingssalar eller lokaler som hyrs ut.
Dessa lokaler måste vara tillgängliga för person med funktionsnedsättningar. Det gäller byggnaden och utformningen av rummen likväl som inredning och utrustning. Tydlig skyltning, undvika tunga dörrar och nivåskillnader samt erbjuda korrekta ramper och ledstänger är några riktlinjer.
Enkelt avhjälpta hinder
Många publika lokaler ägs och drivs av privata aktörer, exempelvis mataffärer och restauranger. Den som äger publika lokaler är skyldig att inventera eventuella hinder som finns för personer med funktionsnedsättning samt att åtgärda och bekosta de hinder som anses enkelt avhjälpta, utifrån praktiska och ekonomiska förutsättningar.
Kommunen har tillsynsansvar och uppgift att ständigt identifiera enkelt avhjälpta hinder i befintliga miljöer och byggnader samt att beakta och följa upp tillgänglighet vid ny- och ombyggnationer. Alla fastigheter inom flerbostadsbeståndet inventerades 2015 utifrån tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.
Kommunen har en skyldighet att undanröja enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler som förvaltas av Piteå kommun.