Tisdagen den 7 juli 1970
En viktig fråga inför kommunsammanslagningen den 1 januari 1967 var hur förvaltningslokaler skulle tillgodoses för den vidgade staden. Behovet att koncentrera administrationen var akut. En centralbyggnad skulle placeras i anslutning till gamla stadskärnan inom högst ca 1 km från rådhuset. Efter livliga politiska diskussioner beslöts enhälligt att byggnaden skulle placeras i kvarteret Sågen.
Efter att Br. Lundbergs Trävaruindustri flyttat sin anläggning till södra Pitholm gavs byggnadstillstånd för stadshuset 1968 och i december 1969 kunde verksamheterna med omkring 200 anställda från tidigare 16 adresser påbörja inflyttningen. Byggnadsarkitekten var Göte Lundström och inredningsarkitekten Jean Carlbrand. Den konstnärliga utformningen bl. a fondväggen och takutsmyckningen i sessionssalen utfördes av konstnären Fritz Sjöström från Stockholm. Huvudentreprenörerna var Wikstén och Larsson, firma Strömbygg AB.
Inredningen i sessionssalen levererades av Firma Trä Glas och Metall från Malmö och kontorsmöblerna från AB Facit. Kvar i personalavdelningens nuvarande lunchrum finns stolar och bord tillverkade i allmogestil, levererade av Norrbottens läns Hemslöjd till ett pris av tiotusen kronor.
De styrande i den vidgade staden bjöd in stadsborna till visning och invigning av stadshuset med tal, underhållning och förtäring. Över tusen personer besökte lokalerna men endast ett par hundra fick plats i sessionssalen där stadsfullmäktiges ordförande Tage Hansson hälsade alla välkomna. Statsrådet Krister Wickman höll invigningstalet och betonade att stadshuset i Piteå skulle komma att räknas till ett av de arkitektoniskt stora verken inom sitt område. Kommunalrådet Olof Wiklund redogjorde för planeringen och byggandet samt kostnaderna som uppgick till cirka 16 miljoner kronor.
Lärare och elever från Framnäs musikskola stod för musikprogrammet. För de som inte fick tillfälle att lyssna inomhus, underhöll Piteå musikkår med Curt Forsberg som dirigent ute på gården.
Uppvaktningarna var många, bl a överlämnades tavlor av konstnärerna Olle Lindström och Bertil Linné av Luleås respektive Bodens representanter. En vävnad från Gammelstads väveri med Ingvar Callenberg som inspiratör, överlämnades av NAB:s ordförande Erik Hammarsten. Dessa konstverk finns idag att beskåda i kommunfullmäktiges ordföranderum samt i samman-trädesrummet Fyrkanten.