Solen är en av den största och mest intressanta förnybara energikällan inför framtiden och i Norrbotten finns det en stor potential för ett utvecklat och växande näringsliv inom solenergi. Men det finns också myter som säger att solenergi inte fungerar i norra Sverige med långa, mörka och snörika vintrar och korta somrar. Huvudmålet för projektet Arctic Solar har varit att öka efterfrågan av solenergi som energikälla bland små och medelstora företag i norr samt att forska kring och undersöka förutsättningar för ökad användning av solenergi.
Projektet har fokuserat på att först bygga kunskap och sprida den bland deltagande företag för att på så sätt skapa intresse för solen som möjlig energikälla och därmed också öka efterfrågan av solenergi.
Största intresset har varit bland fastighetsägare och industri och därför är det också de målgrupperna projektet har prioriterat. En av ambitionerna med projektet var att testa nya koncept och affärsmodeller för solenergi som till exempel fasadmonterade och byggnadsintegrerade system och lagringar. Genom projektet ville man också undersöka behov och önskemål gällande utbildning samt undersöka möjligheterna att starta upp utbildningar i regionen men att det visade sig att de utbildningsaktörer som finns inte ansåg att efterfrågan var stort nog.
Sammanfattningsvis har målsättningarna för projektet varit att övre Norrland ska ligga i framkant gällande användning av solenergi genom att skapa förutsättningar för fler företag och anställda inom solenergisektorn, att fler byggnader och fastigheter uppnår miljökrav och att solenergi står för en betydande del av energiförsörjningen.
Resultat
- Kartläggning av företagens investeringsvilja
I början av projektet genomfördes en kartläggning av kundresan, dvs en identifiering av företagens önskemål, krav och incitament för att ta beslut att investera i solenergi. Där framkom det att den tydligaste drivkraften för investering är hållbarhet, ekonomisk effekt och att få kontroll över sin egen energiförbrukning.
- Fler solcellsanläggningar
Det har installerats solcellsanläggningar som producerar ca 1 528 800 kWh/år i Piteå sedan november 2020. Det motsvarar elförbrukning av ca 60 - 70 villor (20 000 kWh/år per år).
- Intresset för solenergi har ökat
Intresset för solen som energikälla har ökat bland deltagande företag vilket främjar investeringsviljan och bidrar till att fler företag ser möjligheter att använda solenergi. Under projektets gång, i synnerhet det sista året och i takt med ökade energikostnader, har det varit tydligt att intresset för solenergi ökat ytterligare.
- Forskningsanläggning för studier av snö och isbildning
Genom projektet har deltagare utvecklat en forskningsanläggning där man studerar snö- och isavvisande ytbeläggningar. Man har även studerat hur det kommer sig att vissa av ytbeläggningarna har tendenser att samla mer smuts, damm och avgaser på glaset än andra.
- En mobil testbädd
En testbädd är en fysisk eller virtuell miljö där företag, akademi och andra organisationer kan genomföra tester av tex nya produkter. En mobil testbädd är under framtagande men blev av olika anledningar inte klar under projekttiden. Den kommer bland annat att användas av RISE, forskningsinstitut och innovationspartner, bland annat i tester för att jämföra effekterna för fasadpaneler jämfört med takpaneler. Det kan vara stora snömängder som samlas på taken och därför är fasadpaneler en intressant lösning för snörika klimat.
- Nätverk och kunskap
En rad seminarier och workshops har anordnats. Dels seminarier för bredare informationsspridning med målsättning att öka den generella kunskapen kring solenergi i norr, dels riktade aktiviteter till specifika målgrupper, som fastighetsägare och industriföretag. Intresset och kunskapen för solen som energikälla ökade bland deltagande företag och nätverkandet har upplevts som en viktig och givande del i utvärderingen.
- Rådgivning
Rådgivning och konceptutveckling har genomförts tillsammans med några av de deltagande företag som valt att fördjupa sina kunskaper och förbereda för investering.
- Inventering av möjligheter gällande lagring
Projektpartner Piteenergi gjorde under projekttiden en omvärldsanalys gällande olika batteri och lagringssystem. Ett nytt koncept har inte testats i praktiken men en inventering av möjligheter har genomförts.
Fakta
Projektnamn: Arctic Solar 2.0
Datum: 20201101 - 20230228
Budget: 4.875.000 miljoner kronor
Medverkande: Piteenergi, RISE, Luleå energi, Jarec AB, Samhällsbyggnad Bergslagen, Energikontor Norr, IVAB, Ica Kvantum, Vattenfall, Länsförsäkringar Norrbotten, Nordiska Miljöbygg AB, Jörnträhus i Jörn AB, Fritid och Hem Sangis AB, Villa Varm AB, Sparbanken Nord, Kiruna förskola, Solkompaniet, Midsummer, Polarrenen, Ecoborealis, Involvera, Skellefteå science city, Soltechenergy, Peafowl solarpower, Luleå science park, ExpertoCrede, Senseair, Sunel, T2college, Projma, ABI mfl
Finansiärer: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Piteå kommun (via tillväxtpolitiska reserven) och Piteenergi