Arbetslöshet är det vanligaste av tre skäl till varför en person inte kan försörja sig själv eller sin familj, de andra två är sociala skäl samt sjukdom och ohälsa. Gruppen långtidsarbetslösa biståndsmottagare till följd av sociala skäl, är en av de mest utmanande grupperna att hjälpa till egen försörjning. Inskrivningstiderna för denna grupp ökar också totalt sett, trots att färre personer söker försörjningsstöd. Varför är det så och hur kan vi bidra till att ändra på det?
Nära hälften av alla arbetslösa idag har varit inskrivna vid Arbetsförmedlingen i mer än 12 månader och definieras därmed som långtidsarbetslösa. Allt fler av de inskrivna står också långt ifrån arbetsmarknaden och bedöms tillhöra gruppen med svag konkurrensförmåga. Faktorer av såväl strukturell som av individuell karaktär ligger bakom långtidssjukskrivningarna. Sociala skäl som försörjningshinder, innebär att personer av olika anledningar inte direkt står till arbetsmarknadens förfogande och bedöms ha nedsatt arbetsförmåga, eller att individens arbetsförmåga inte är helt klarlagd.
Studier visar att sannolikheten ökar att lämna arbetslösheten, om arbetssökande får ta del av rätt insats i rätt tid eller av kedjor av individanpassade insatser under en längre sammanhållen period. Projektet Effekt vill vara en del av lösningen till att färre personer söker försörjningsstöd och att fler kan lämna försörjningsstödet. Detta vill vi göra genom att titta på hur man kan öka och effektivisera flöden, indikatorer för uppföljning, arbetssätt, metoder och verktyg för att möta individens behov. Studier visar att det finns stor sannolikhet för att många skulle kunna gå till arbete eller utbildning, om de i högre utsträckning får ta del av insatser med evidensbaserad effekt, och som är attraktiva och tillgängliga ur individens perspektiv.
Målgrupp
Målgruppen utgörs av kvinnor och män i åldern 18–64 år som är långvariga biståndsmottagare till följd av sociala skäl, samsjuklighet, långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa.
Metod och mål
I huvudsak kommer projektet att använda sig av tre olika arbetssätt med ett individfokus, vars metoder är evidensbaserade och bygger på gedigen forskning. Målet för individerna är att de genom sitt deltagande ska ha kommit i arbete, studier eller på annat sätt närmat sig arbetsmarknaden. Att närma sig arbete kan innebära ett eller flera steg som möjliggör att lämna försörjningsstödet. Målet är också man ska ha utvecklat sina kompetenser mot arbetsmarknaden genom det som projektet erbjuder, samt ha ökat sin föreställning om den egna förmågan och därmed möjligheter.
Effekt medfinansieras av Europeiska socialfonden och är ett samarbete mellan Arbetsmarknad och integration, Samhällsbyggnad och Stöd till försörjning, Socialförvaltningen Piteå kommun. Projektet pågår under perioden 20221001 – 20260930