Kommunen är en demokratiskt styrd organisation. Det innebär att huvudansvaret för den kommunala verksamheten ligger hos de förtroendevalda politikerna.
Det högsta beslutande organet, kommunfullmäktige, består av 51 ordinarie ledamöter och 31 ersättare. De sammanträder åtta gånger per år. Dessa sammanträden, som hålls i Stadshusets sessionssal, är offentliga och allmänheten är välkommen att lyssna från åhörarplats eller via webbsändning.
webbsändning
Kommunens politiker
Kommunens politiker fattar dagligen beslut om en mängd frågor som påverkar ditt vardagsliv, till exempel om ditt barns förskola och skola, hur ditt bostadsområde ska utvecklas, hur gator, torg och parker ska utformas.
Ett sätt att påverka den kommunala verksamheten är att vara med och välja de politiker som styr kommunen. Du kan också påverka beslut mellan valen, bland annat genom att delta i olika medborgardialoger, lämna in medborgarförslag och genom att ta kontakt med politikerna i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige
Demokrati
Ordet demokrati kommer från grekiskan och betyder folkmakt. ("Demos" på grekiska betyder folk och "kratos" betyder makt.) Demokrati är alltså ett styrelseskick där makten ligger hos folket.
Den svenska demokratin är en representativ demokrati. Det innebär att besluten fattas genom valda ombud i beslutande församlingar, det vill säga riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige.