.
I Piteå kommuns verksamhetsplan för åren 2023–2025 finns tre ledningsuppdrag för det kommunövergripande utvecklingsarbetet. De tydliggör vikten av att arbeta gemensamt för att möta de utmaningar som identifierats i omvärldsanalys, resultat och måluppfyllelse samt för att nå kommunens mål.
En helhetssyn och övergripande samordning är en förutsättning för att nå framgång. Kommunchefen tillsammans med förvaltningschefer är styrgrupp och ansvarar för ledningsuppdragens utveckling och samordning inom kommunen. Uppföljning sker genom styrgruppen samt i delårsrapport och årsredovisning till kommunfullmäktige.
Hållbar utveckling genom Agenda 2030
Piteå ska driva utvecklingen för ökad hållbarhet. Detta innebär bland annat att styra de lokala målen mot de globala målen i Agenda 2030. Syftet med ledningsuppdraget är att skapa en struktur som möjliggör Piteå kommuns arbete med hållbar utveckling där Agenda 2030-målen är en del av detta. För att skapa strukturen behöver nuläge beskrivas, utmaningar för måluppfyllelse i Agenda 2030 på kort och lång sikt samt hur målarbetet ska följas upp, analyseras samt slutsatser. Målsättningen med ledningsuppdraget är att synliggöra pågående aktiviteter i linjeorganisationen som bidrar till att nå en hållbar utveckling, att agera katalysator för nya idéer och aktiviteter samt att synliggöra de utmaningar vi har för att nå de uppsatta målen. För Piteås del är det avgörande att under perioden ha ett särskilt fokus på sju av Agenda 2030s mål. Dessa är God hälsa och välbefinnande (3), Jämställdhet (5), Minskad ojämlikhet (10), Hållbara städer och samhällen (11), Hållbar konsumtion och produktion (12), Bekämpa klimatförändringarna (13) samt Fredliga och inkluderande samhällen (16). I omvärldsspaning och i arbetet med ledningsuppdraget under året 2021 har det framkommit behov att stärka delar av det ekologiska perspektivet tydligare. För att möta de utmaningar som finns med bland annat klimatförändringar så ska mål 11 och 13 ingå i ett delprojekt under kommande period.
En modern växande landsbygd och levande stadskärna
Piteå kommun ska tydligare understödja tillväxt i översiktsplanens utpekade landsbygdscentra. Dessa har genom sin placering och sin storlek förutsättningar att stärka även service i dess omland. Översiktsplanen och de fördjupade översiktsplanerna för respektive landsbygdscentra ligger till grund för det aktiva arbete som ska göras inom varje förvaltning/bolag för att skapa förutsättningar för modern och växande landsbygd. Det handlar om att främja företagsamhet, arbeta för att stärka underlaget för service och kommunikationer, ha ett utbud av mark och tomter för etableringar och bostadsbyggande och visa på attraktiviteten i att bo, leva och verka på landsbygden.
Piteå kommun ska anta en bred ansats vad gäller förutsättningarna för hela kommunens landsbygd genom att involvera såväl invånare som berörda aktörer. Piteå kommun ska där aktivt verka för de behov, möjligheter och utmaningar som landsbygden har och att detta arbete synliggörs och prioriteras. Detta även i lägen då Piteå kommun inte primärt har det formella ansvaret för den aktuella frågan.
Piteå kommun ska i nära samverkan med berörda, främja för en så god utveckling som möjligt för att på detta sätt säkerställa att landsbygdens fulla potential nås. Vidare skall Piteå kommun följa och vid behov påverka utformningen av stöd, lagar och förordningar som har direkt bärighet på vår landsbygd. Utöver detta skall Piteå kommun skapa sig resurser att nogsamt följa de trender som senaste tiden varit gynnsamma när det gäller landsbygdens attraktivitet och säkerställa att kommunens samhällsplanering beaktar dessa.
Piteå kommun ska kännetecknas av en stark stadskärna, ett utökat centrum och en funktionsblandad stad. Målbilden är en hemtrevlig småstad med människan i centrum. Vi vill skapa en attraktiv och dynamisk stadskärna med bostäder, handel, samhällsservice, fritidsverksamheter, kultur, kontor och andra verksamheter. Utvecklingen av stadskärnan ska ske i nära samråd med boende, näringsidkare, fastighetsägare och pitebor i allmänhet. Stadskärnan ska upplevas som en attraktiv mötesplats för alla och som är trygg under dygnets alla timmar.
Piteå stadskärna är en del av den gemensamma identiteten och ansiktet utåt för kommunen. I stadskärnan står stadslivet och människorna i fokus. Vid förändringar måste man ta hänsyn till befintliga kvaliteter i stadskärnan och i de offentliga rummen. Vissa platser har en rik kulturhistoria och andra är formade i modern tid – men de bär alla på värden som ska tas tillvara.
I stadsdelar där människor vill bo ska stadsdelscentra förtätas med nya bostäder och verksamheter, vilket ska säkra stadsdelarnas attraktivitet på sikt. Områden med höga kulturmiljövärden, som stadskärnan och Öjeby Kyrkstad, ska värnas och utvecklas. Komplettering av ny bebyggelse ska stärka karaktären.
Kompetens och näringsliv
Kompetensförsörjning är Piteås största utmaning, både för kommunen som helhet och kommunkoncernen. Den nyindustrialisering som sker i norra Sverige i syfte att säkerställa en grön omställning, med investeringar upp mot 1000 miljarder, är både en möjlighet och en utmaning för Piteå. Rätt hanterat kan vi genom ett hållbart, attraktivt samhällsbygge främja ett näringsliv och en inflyttning som gynnar hela Piteå. Piteå kommun skall därför, i tät samverkan med näringslivet, organisationer, övrig offentlig sektor i kommunen, samt i nära samverkan med övriga kommuner skapa kapacitet och förmåga så: • Att Piteå ur ett samhällsutvecklingsperspektiv utvecklas för att främja oss som attraktiv ort att bo och leva i. Ökat bostadsbyggande, jämlika livsvillkor, ett varierat och levande kulturliv, attraktiv skola och en god samhällsservice i övrigt är centrala frågor för att nå satta mål. Utöver detta skall verksamhetsområden för vårt näringsliv utvecklas i sådan takt att befintliga företag kan nå sin fulla potential i vår kommun samtidigt som vi är en attraktiv ort för externa etableringar.
- Att vi som ansvarig utbildningsanordnare för både ungdomsskolan och vuxenutbildningen, är flexibla och har beredskap att möta arbetsmarknadens behov. Genom samverkan mellan kommun, näringsliv och utbildningsverksamheter ska kommunen arbeta för att förse kommunens invånare med arbete och sysselsättning. I syfte att säkerställa en ökad grad av högre utbildning och forskning i Piteå, samt stärka studenternas upplevelse av Piteå som en attraktiv ort att studera på, ska utvecklingen av Campus Piteå vara prioriterad.
- Att nödvändig infrastruktur som främjar våra invånare och näringslivet utvecklas i god takt och att denna infrastruktur möjliggör ett hållbart resande. Ett särskilt fokus skall sättas på ökade hållbara pendlingsmöjligheter för att främja såväl ökade kontakter med vårt närområde som vår besöksnäring.
- Att arbetet bedrivs med särskilt fokus på jämställdhet, mångfald och jämlikhet, både när det gäller formandet av samhället i stort som utvecklingen av vår kommunkoncern. Arbetet ska ske harmoniserat med vårt översiktsplanarbete samt med våra egna personalpolitiska mål och ska beakta kommunkoncernens egna kompetensförsörjningsutmaningar.