Insatserna ska stärka förmågan att klara sig själv och göra det möjligt att bo kvar i den egna bostaden
Hemtjänst
Hemtjänst verkställs av Piteå kommun. Vi erbjuder stöd i eget boende till personer som inte klarar den dagliga livsföringen.
Alla biståndsbeslut är anpassade efter den enskildes individuella behov. Vi arbetar med tillitsbaserad hemtjänst. De beviljade insatserna för personlig omvårdnad bedöms i en ungefärlig tid, vilket generar i olika nivåer. Det innebär också att vi arbetar tvärprofessionellt där syn- och arbetssättet är att tillvarata alla medarbetares kompetenser och erfarenheter. För oss är det viktigt med helhetssyn och god samverkan kring alla våra brukare.
Den som har hemtjänst ska enligt Socialtjänstlagen erbjudas en Fast omsorgskontakt, om det inte bedöms vara uppenbart obehövligt. Den fasta omsorgskontakten ska försöka tillgodose den enskildes behov av trygghet, kontinuitet, individanpassad omsorg och samordning när hemtjänstinsatsen verkställs.
I samarbete med den enskilde upprättas en genomförandeplan som beskriver målet med insatserna.
Personalen kan ge insatser i form av service, omvårdnad och egenvård.
- Service kan vi ge i form av städning, tvätt, inköp och matservice.
- Omvårdnad kan vi ge i form av hjälp med att stiga upp, lägga sig och hjälp med andra förflyttningar. Vi kan ge hjälp med personlig hygien, på- och avklädning och toalettbesök. Vi kan erbjuda hjälp med att äta och ge tillsyn.
- Egenvård är hjälp med hälso- och sjukvårdsinsatser som landstinget bedömt att den enskilde klarar att ta ansvar för, men inte klarar av att utföra praktiskt.
Hälso- och sjukvårdsinsatser
Kommunen ansvarar för hälso- och sjukvårdsinsatser för medborgare över 18 år som inte kan ta sig till vårdcentralen. Ansvaret omfattar hemsjukvårdsbesök och hembesök dygnet runt gällande insatser av sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast.
Hjälpmedel
Kommunen ansvarar för förskrivnings- och kostnadsansvar för hjälpmedel till medborgare enligt tröskelprincipen (över 18 år och inte kan ta sig till vårdcentralen.)
Trygghetslarm
Trygghetslarm kan vi bevilja personer som bor självständigt och som på grund av ålder och funktionsnedsättning löper större risk än andra att komma i nödsituationer och som inte kan larma omgivningen genom att använda vanlig telefon. Det gäller exempelvis personer som kan ramla och inte själva kan ta sig upp eller för dig som upplever stor otrygghet. Larmet ska bara användas vid nödsituation. Läs mer om
Trygghetslarm
Nattpatrull – omsorg
Nattpatrullverksamheten ska tillgodose behovet av insatser under natten i enskilda hem inom kommunen. Insatserna sker i form av planerade besök samt att svara på trygghetslarm.
Digital tillsyn
I Piteå kommun finns tillgång till digital tillsyn.
Ledsagning
För att bryta isolering och för hjälp vid aktiviteter utanför hemmet kan vi bevilja svårt funktionsnedsatta personer ledsagning. Vi kan bevilja upp till max tre timmar/vecka utifrån individuell behovsbedömning.
Dagverksamhet
Dagverksamhet för personer med minnesnedsättning finns på Trädgårdens äldrecentra samt Källbo. För att komma till dagverksamheten behövs beslut av biståndshandläggare.
Frivilligcentralen Samvaron
Frivilligcentralen Samvaron vill berika vardagen för pensionärerna i Piteå kommun och vara en samlingsplats för aktiviteter och samvaro. Samvaron finns i Centrala Piteå, Hortlax, Roknäs, Norrfjärden, Rosvik och Öjebyn. Drivs med hjälp av organisationer, föreningar och frivilliga/volontärer.
Avlastning
Avlastning till anhöriga kan erbjudas i hemmet eller plats på Trädgårdens äldrecentra. Plats bokas direkt med samordnaren efter det att man fått ett biståndsbeslut.
Utredning, behovsbedömning
Framtidens äldreomsorg med hemmet som vårdarena innebär att fler äldre bor kvar i det egna hemmet. Om en äldre person behöver hjälp och stöd för att klara av sin dagliga livsföring görs en utredning i första hand i det egna hemmet och i andra hand på Trädgårdens äldrecentra. Utredningen ligger till grund för att biståndshandläggaren ska kunna fatta ett beslut om vilka insatser som behövs. Målet är att behålla/förbättra personens förmåga att klara sin vardag och att använda de egna resurserna för att öka självständigheten.
Hemtagningsverksamheten
För att planera en trygg hemgång finns hemtagningsverksamheten som är uppdelade i tre team. Utskrivningsteamet består av biståndshandläggare, sjuksköterska och arbetsterapeut som ansvarar för utskrivningsprocessen från sjukhuset. Utredningsteamet består av arbetsterapeut, fysioterapeut och sjuksköterska som utreder behovet av stöd och hjälp i det egna hemmet och på Trädgårdens äldrecentra. Vård- och omsorgsteamet består av undersköterskor som utför vård och omsorg och deltar i bedömningen i det egna hemmet för dem som har stora förändringar i behovet av stöd och hjälp.
Bostadsanpassningsbidrag
Bidraget ska ge möjlighet för personer med funktionsnedsättning att göra individuell anpassning av bostaden och närmiljön för att kunna leva ett självständigt liv.
Uppsökande verksamhet
Erbjuder ett hembesök till personer som fyller 80 år under året, bor i eget boende och inte har insatser från hemtjänsten. Besöken syftar till att fräjma hälsa och välbefinnande samt informera om hur man förebygger risker och olyckor hos äldre.
Färdtjänst och riksfärdtjänst
Personer, som på grund av funktionsnedsättning har svårigheter att använda allmänna kommunikationsmedel, kan ansöka om färdtjänst. Från 1 januari 2021 hanteras färdtjänst och riksfärdtjänst i Piteå kommun av Regionala Kollektivtrafikmyndigheten (RKM) och Länstrafiken i Norrbotten. www.rkmbd.se/fardtjanst