Trygghetslarm är till för dig som bor hemma och på grund av funktionsnedsättning löper större risk än andra att hamna i nödsituationer. Det gäller exempelvis personer som kan ramla och inte själva kan ta sig upp eller för dig som upplever stor otrygghet. Larmet ska bara användas vid nödsituation.
Hur ansöker jag om trygghetslarm?
Ansök hos Piteå kommuns biståndshandläggare/ LSS-handläggare. Handläggaren inhämtar information och fattar sedan beslut.
Du som är under 65 år:
Vänd dig till LSS-handläggare via Piteå kommuns växel, telefon 0911-69 60 00
Telefontid: 8.30-9.30
Du som är över 65 år:
Vänd dig till biståndshandläggare via Piteå kommuns växel, telefon 0911-69 60 00
Telefontid: 8.30-9.15
Vad händer när jag trycker på larmet?
Larmet är kopplat till trygghetscentralen, personalen har dina kontaktuppgifter i larmunderlaget. Trygghetscentralen kommer att fråga dig vad som har hänt och skickar sedan ut personal för att hjälpa dig.
Vad kostar det?
Det kostar idag 310 kronor per månad att hyra ett trygghetslarm.
Om du tappar bort larmknappen debiteras du 125 kronor.
Installation och nyckel
Larmgruppen gör en bedömning på plats vilken låslösning som passar just din bostad.
Låssystemet som Swedlock levererar är certifierade och godkända enligt SSF låsstandard och brandskyddsnormen. Nyckelgömmorna är säkerhetsklassade, samt fullt godkända av försäkringsbolagen och stöldskyddsföreningen.
Kommunens larmgrupp installerar och monterar trygghetslarm i ditt hem och i samband med detta monteras en digital nyckellösning. Nyckeln kommer sedan att användas av hemtjänstpersonal om du har larmat. På dagtid kommer hemtjänsten och på natten kommer nattpatrullen. Inga andra än dessa kommer att ha tillgång till nyckeln.