Stöd till föräldrar
Ibland kan det vara svårt att vara förälder. Det är lätt att känna sig osäker i sitt föräldraskap. Händelser kan inträffa som påverkar hela familjen. Du som är förälder är välkommen att kontakta oss på socialförvaltningen för att få stöd.
Mottagningen (socialtjänsten)
Telefon: 0911 - 69 75 75
Telefontid: helgfria vardagar måndag, onsdag, torsdag och fredag: 10:00-12:00. Tisdagar: 13:00-15:00.
Är du...
Familjebehandling
Har ni mycket konflikter i familjen, svårt att kommunicera eller behöver du som förälder råd och stöd i att vägleda och stötta ditt barn så kan familjebehandling vara till hjälp. Om problemen känns svåra att lösa på egen hand kan kontakt med familjebehandlare vara en möjlighet till förändring av situationen. Vi erbjuder råd, stöd och behandling riktat till familjer med barn i åldern 0-18 år.
Kontakta Mottagningen (socialtjänsten)
Telefon: 0911 - 69 75 75
Telefontid: helgfria vardagar måndag, onsdag, torsdag och fredag: 10:00-12:00. Tisdagar: 13:00-15:00.
Komet tonår (12-18 år)
Tonårskomet är ett fördjupat föräldrautbildningsprogram riktat till tonårsföräldrar i Piteå kommun där familjesituationen är ansträngd eller utmanande. Komet är ett djupgående föräldraprogram med åtta träffar och en återträff. Föräldraprogrammet syftar till att minska konflikterna i hemmet och stärka relationen.
Det är åtta träffar om 2,5 timme på kvällstid.
Kontaktpersoner:
Marina Öberg familjebehandlare
Kristina Häggström familjebehandlare
Föräldrastöd tonår (12-18 år)
Kursen är fullbokad för hösten 2024. Föräldrastöd tonårsföräldrar är ett mer generellt stöd som riktar sig till alla tonårsföräldrar i Piteå kommun som vill lära sig mer om om de utmaningar som tonårstiden kan innebära. Kursen är fyra tillfällen ooch syftar till att stärka relationen mellan tonåring och föräldrar.
Det är fyra träffar om 2,5 timme på kvällstid.
Kontaktpersoner:
Agneta Andersson kurator
Anita Nyman kurator
ABC-föräldrakurser
Alla barn i centrum är en föräldrautbildning som riktar sig till alla föräldrar i Piteå kommun med barn mellan 2-12 år. Under kursen får du ta del av strategier för att stärka relationen till ditt barn och undvika tjatfällor, bråk och negativa konsekvenser.
Grundtanken i ABC är att föräldrarna själva är experter på sina barn. Tillsammans med andra föräldrar och utbildningsmaterialet får man nya infallsvinklar och idéer om hur man få vardagen att fungera bättre i samspelet med barnet
Det är fyra träffar om 2,5 timme på kvällstid.
Kontaktpersoner:
Anna Nilsson förskollärare
Louise Nilsson förskollärare
Familjeförskolan
En kostnadsfri gruppverksamhet för föräldrar som behöver extra stöd i föräldraskapet och känner sig osäker i sin roll som förälder. Vi kan stötta dig både enskilt och i grupp.
Hör av dig om du tror att familjeförskolan är något för dig så berättar vi mer.
Boka tid
0911-69 76 60
070-696 04 05
Besöksadress
Storgatan 11 i centrala Piteå
Läs mer på sidan Familjens hus
BRIS stödlinjer för vuxna om barn
Öppen förskola
"Gilla" Familjens hus på FACEBOOK, där får du alltid senaste nytt, veckans program och du kan även anmäla dig till de aktiviteter som vi erbjuder.
Socialtjänsten - Försörjningsstöd
Om du bor eller vistas i vår kommun och dina inkomster inte räcker för att försörja dig och din familj har du rätt att ansöka om försörjningsstöd. Läs mer om försörjningsstöd.
Kontakta oss
Tel: 0911-69 62 80
Telefontid: Vardagar 09.00-12.00 och 13.00-15.00
Majblomman
Organisation som delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till. Det kan handla om ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktiviteter eller en jacka. Hur många barn som kan få hjälp beror på hur många majblommor som sålts. Arbetet med att fatta beslut om ansökningar görs av volontärer som är engagerade i Majblomman på sin fritid.
Sök ekonomiskt stöd – Majblomman
Lions
Lions är en ideell förening som arbetar för att göra gott och hjälpa människor både internationellt och samhällsnära.
Kyrkan
Emma Nilsson, diakon.
Tel: 0911-27 41 13 eller vxl. Svenska kyrkan: 0911-27 40 00
Jäckvikslägret
Lägerhelg i Jäckvik för barn med ensamstående föräldrar. Målgruppen är familjer som av olika anledningar har svårt att erbjuda sina barn en semester och familjerna ges en möjlighet att dela en positiv upplevelse och stärka barn och förälderns relation. Lägret anordnas av Svenska kyrkan och Socialtjänsten.
För mer information och/eller intresseanmälan kontakta:
Lina Wikström, diakon
Tel: 0911-27 40 26
Karin Westerlund, församlingsassistent
Tel: 0911-787 91
Om du är drabbad av fysisk eller psykisk ohälsa/sjukdom och har barn så kan det ibland vara svårt att veta hur man ska förklara detta för barnet och många är osäkra på om man överhuvudtaget ska prata om det hemma. Forskning och erfarenhet är samstämmig kring att det är viktigt att barnet får information om tillståndet, vad det heter, vad som är orsaken och vilken hjälp föräldern får. Om barnet inte uppmärksammas och får information och det stöd hen behöver, skapar barnet ofta sig en egen förklaring kring familjens situation. Det är vanligt att barnet tar på sig skuld och ansvar för sin förälders svårigheter. Detta kan på sikt få negativa konsekvenser kopplat till deras hälsa, skolgång och arbetsliv.
Personal inom hälso-och sjukvården är skyldiga enligt lag, att särskilt beakta barns behov av information, råd och stöd om förälder eller annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med:
- har en psykisk störning eller en psykisk funktionsnedsättning
- har en allvarlig fysisk sjukdom eller skada
- har ett missbruk av alkohol, annat beroendeframkallande medel eller spel om pengar
- utsätter eller har utsatt barnet eller en närstående till barnet för våld eller andra övergrepp
Detsamma gäller om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med oväntat avlider.
Behöver du stöd i hur du ska prata med ditt barn? Efterfråga stöd hos den vårdkontakt du har och som bäst känner till din situation.
Att någon i sin familj eller närhet tagit sitt liv är en svår situation. Sorgen och smärtan är komplicerad och det kan många gånger vara svårt att prata om det, även inom familjen. Man brottas ofta med många tankar och känslor som är viktiga att få dela med någon annan som förstår vad man går igenom.
SPES Piteå – Suicidprevention och efterlevandestöd
SPES är en ideell organisation där alla som har ett uppdrag att ge stöd själva är anhöriga till någon som tagit sitt liv. De har själva varit i denna svåra situation och kan möta dig med förståelse, medmänsklighet och även ge hopp om att livet kan gå vidare efter en traumatisk händelse. SPES har olika stödformer som du kan ta del av:
- Spes Norrbottens län | Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd
- Få stöd | Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (spes.se)
Kyrkan
Hälsocentraler
Sjukhus