Ungdomar i åldrarna 15–21 år som har begått brott kan dömas till ungdomstjänst från 20 till 150 timmar. Kommunen ansvarar för ungdomstjänstens innehåll vilket innebär oavlönat arbete och deltagande i påverkansprogram.
Oavlönat arbete
Det oavlönade arbetet kan genomförs på en arbetsplats som av socialtjänsten bedöms lämplig, det kan vara arbetsplatser inom ideella organisationer, kommunal verksamhet eller i privat regi. På arbetsplatsen ska en handledare utses som är ansvarig för ungdomen. Ungdom och vårdnadshavare får komma med egna förslag på arbetsplatser.
Påverkansprogrammet
Påverkansprogrammet är en del i ungdomstjänsten där ungdomen träffar en familjebehandlare vid sju tillfällen med ett planerat upplägg. Ungdomen och familjebehandlaren pratar bland annat om brott i allmänhet men också det specifika brott som ungdomen begått, konsekvenser och valen. På dessa träffar önskar vi att vårdnadshavare eller annan vuxen person deltar vid uppstart och vid avslut av påverkansprogrammet.
Återrapportering
Om ungdomen inte aktivt deltar i ungdomstjänsten eller uteblir meddelas åklagaren som därefter kan varna ungdomen. Det kan även bli aktuellt att undanröja domen, vilket innebär att påföljden kan ersättas med annan påföljd.