Familjehem och jourfamiljehem

Familjehemsgruppen

Stöd till barn och familjer
Familjehemsgruppen
Storgatan 46 B
941 32 Piteå

Telefon 0911-69 60 00 (vxl)
E-post 

 


KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (24/6-19/8) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål
  • Vill du göra en insats för barn och unga som inte kan bo hemma eller behöver stöd?
    Vill du göra en insats för barn och unga som inte kan bo hemma eller behöver stöd?  Foto: Jockum Klenell
  • Plats för en till? Vi har alltid behov av familjehem - kontakta oss gärna för att få veta mera.
    Plats för en till? Vi har alltid behov av familjehem - kontakta oss gärna för att få veta mera.  Foto: Jockum Klenell
  • Plats för en till? Bli familjehem!
    Plats för en till? Bli familjehem!  Foto: Gettyimages.se
  • Plats för en till? Din tid kan göra stor skillnad för ett barn eller en ungdom som behöver stöd och hjälp.
    Plats för en till? Din tid kan göra stor skillnad för ett barn eller en ungdom som behöver stöd och hjälp.  Foto: Gettyimages.se
  • Vi söker er som vill bli familjehem.
    Vi söker er som vill bli familjehem.  Foto: Gettyimages.se

Familjehem och jourfamiljehem

Som familjehem, jourfamiljehem och kontrakterat familjehem tar du och din familj emot ett barn i ert hem. På den här sidan kan du läsa mer om vad de olika uppdragen innebär. Vi söker familjer löpande, både till vissa specifika uppdrag och för framtiden.

Du behövs – gör en insats!

Det finns olika sätt att engagera sig för barn och unga som inte kan bo hemma eller behöver stöd. På Socialstyrelsens webbplats kan du läsa mer om vad de olika uppdragen innebär och ta del av berättelser från andra som gör en insats: Du behövs - gör en insats

Välkommen att kontakta oss

Hör gärna av dig till oss så berättar vi mera om vad det innebär att vara familjehem. Du når oss genom att skicka e-post 

Du kan också ringa Medborgarservice på telefonnummer 0911-69 60 00 - be att få prata med Familjehemsgruppen.

 
 
 

Familjehem

Som familjehem tar du och din familj emot ett barn i ert hem för stadigvarande vård och fostran. Det innebär att barnet bor på heltid i er familj. Barnet har samtidigt umgänge med, dvs. träffar regelbundet sina föräldrar/vårdnadshavare och syskon. Som familjehem samarbetar man tillsammans med socialtjänsten och barnets vårdnadshavare med barnets bästa i fokus.

För att bli familjehem krävs att du och din familj har tid och utrymme, både känslomässigt och utrymmesmässigt. Ni behöver till exempel ha ett extra sovrum med dörr och fönster. Ni ska ha en stabil social situation. Som familjehem kan man vara ensamstående, sambo eller gift, med eller utan egna barn.

Att vara familjehem innebär att ta emot ett uppdrag från socialnämnden. Uppdraget medför både rättigheter och skyldigheter. 

Jourfamiljehem

Som jourfamiljehem tar du och din familj emot ett barn i ert hem för akuta uppdrag. Det innebär att barnet bor på heltid i er familj, upp till max 6 månader. Barnet har samtidigt umgänge med, dvs. träffar regelbundet sina föräldrar/vårdnadshavare och syskon. Som jourfamiljehem samarbetar man med socialtjänsten och barnets vårdnadshavare med barnets bästa i fokus.

För att bli jourfamiljehem krävs att du och din familj har tid och utrymme, både känslomässigt och utrymmesmässigt. Ni behöver till exempel ha ett extra sovrum med dörr och fönster. Ni ska ha en stabil social situation. Som jourfamiljehem kan man vara ensamstående, sambo eller gift, med eller utan egna barn.

Att vara jourfamiljehem innebär att ta emot ett uppdrag från socialnämnden. Uppdraget medför både rättigheter och skyldigheter.

Kontrakterat familjehem

Som kontrakterat familjehem har ni ett avtal med socialnämnden som innebär att ni tar emot barn 0-12 år och/eller 13-18 år.

I ett kontrakterat familjehem ges det möjlighet för en vuxen att finnas hemma på deltid eller heltid mot utökad ekonomisk ersättning från 6 månader upp till 2 år. Som kontrakterat familjehem har ni en egen familjehemshandläggare som är er kontakt gentemot socialtjänsten. Att vara familjehem innebär att ta emot ett uppdrag från socialnämnden. Uppdraget medför både rättigheter och skyldigheter.

 
 

Sidan kontrollerad: 2024-12-05 14:32:10