Hur går en utredning till?
Socialnämnden i Piteå utreder alla kontaktfamiljer. En kontaktfamiljsutredning består av två, ibland fler träffar. Vi börjar med en träff hemma hos er där vi pratar om vad det innebär att vara kontaktfamilj, hur vi arbetar i familjehemsgruppen samt vilka du och din familj är. Vi vill även gå en rundtur i er bostad. Efter den inledande träffen får både ni och vi möjlighet att fundera på om vi vill samarbeta med varandra.
Vill vi båda gå vidare i processen träffas vi på socialkontoret för en kontaktfamiljsintervju. Där samtalar vi om uppväxt, familjebild och framtid. Under intervjun sitter vi tillsammans i rummet och vi ställer samma frågor till alla blivande kontaktfamiljer. Vi gör med ert samtycke registerutdrag från social-, polis- och kronofogderegister och gör ett referentsamtal. Till sist sammanställer vi informationen, gör bedömning och beslut. Tillsammans med er pratar vi om vad vi kommit fram till. Ni får även en skiftlig kopia på utredningen hemskickad till er.
Hur går det till att få ett uppdrag?
Som godkänd kontaktfamilj lägger vi in er i vårt resursregister på "ledig plats". När vi har ett uppdrag som vi tänker kan passa utifrån era önskemål och vår bedömning ringer vi er med en förfrågan. Det är därefter en process där ni får möjlighet att fundera kring om ni vill ta på er uppdraget eller inte. När ni får träffa barnet vill vi inte att ni ändrar er om uppdraget.