När man inte på egen hand eller med stöd kan ta sig till hälsocentral kan man få hjälp med hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmet.
Kommunen ansvarar för alla hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmet som utförs av sjuksköterska, distriktssköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast.
Vad är hemsjukvård?
Hemsjukvård är hälso- och sjukvård som ges i hemmet. Den bedrivs dygnet runt årets alla dagar och gäller personer som är 18 år och äldre.
Genom hemsjukvården kan du få hjälp med vissa sjukvårdsinsatser och beroende på vilken hjälp du behöver får du besök av distriktssköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast.
Du kan till exempel få hjälp med:
- läkemedelshantering
- omläggning
- provtagning
- rehabilitering och habilitering
- anpassning av boendemiljö och intyg om bostadsanpassning och förskrivning av hjälpmedel
- vård i livets slutskede
Vem kan få hemsjukvård?
Du kan ha rätt till hemsjukvård om du är över 18 år och på grund av sjukdom och funktionshinder av psykisk eller fysisk art inte själv, eller med hjälp av närstående, kan ta dig till hälsocentralen.
- Inför ett beslut om hemsjukvård sker en samordnad individuell planering (SIP), antingen på sjukhus eller i hemmet, i samråd med kommun och landsting. Du och dina närstående får möjlighet att vara delaktiga i planeringen.
- När ditt behov av hemsjukvård upphör skrivs du ut men kan söka på nytt om det blir aktuellt, då kontaktar du din hälsocentral eller ditt sjukhus.