Om överprövning och rättslig process

KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (24/6-19/8) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Om överprövning och rättslig process

Vad kan man göra när man anser att beslutet är felaktigt?

När man som enskild person inte är nöjd med våra beslut har man möjlighet att överklaga kommunen beslut. Det kan då överprövas i förvaltningsrätten och i vissa fall gå vidare till och kammarrätten om de meddelar prövningstillstånd. Det sker ofta inom de områden där det inte finns en tydlighet kring vilka insatser som kan räknas som skälig levnadsnivå. Denna möjlighet är viktig när beslut fattas i en rättssäker demokrati.

Kommunen måste invänta utfallet av överprövningen innan vi får agera. Ofta kan denna process ta tid, vilket vi tycker är olyckligt men det är omständigheter som vi tyvärr inte styr över.

För oss som har uppdraget att fatta beslut kring bistånd är det värdefullt att våra avslagsbeslut blir överprövade då det säkerställer att vår myndighetsutövning är rättssäker. Gör den överprövande rätten en annan bedömning än den vi gjort blir det tydligt hur vi ska tolka lagstiftningen och gör oss mer träffsäkra i framtida utredningar och bedömningar.

Förvaltningsdomstolar - länk

Vad händer när rätten fattar beslut?

När dom faller i rätten agerar vi utifrån beslutet. Antingen stärker rättens dom våra tolkningar av de lagar som ligger till grund för vårt beslut eller så bildar det ett underlag som ska hjälpa oss att fatta än mer rättssäkra beslut framåt.

Vad innebär rättssäkerhet?

I Sverige lever vi i en demokrati och en viktig faktor för en stat att utropa sig som en demokrati innebär att de finns en rättssäkerhet i all offentlig makt. Den offentliga makten utövas av våra domstolar och av enskilda tjänstepersoner som i sin yrkesroll utövar myndighetsutövning och det kan gälla bygglov, alkoholtillstånd och inte minst insatser inom socialtjänsten.

Att vara ett rättssäkert land innebär att den offentliga makten utövas utan godtycklighet. All offentlig makt utgår från våra lagar, vilket kallas legalitetsprincipen. Utöver det är objektivitetsprincipen en viktig grund för rättssäkerheten. Både legalitetsprincipen och objektivitetsprincipen ingår i regeringsformen.
Grundtanken är att alla ska behandlas lika inför lagen.

Vad innebär en JO-anmälan?

Vi välkomnar alltid granskningar och tillsyn av våra verksamheter. De är viktiga och hjälper oss att utvecklas och hålla hög kvalitet. 

Om JO gör en utredning granskar de om en myndighet har har handlat i enlighet med lagen eller inte. Har en myndighet agerat felaktigt uttalar JO kritik och får vi inom socialtjänsten kritik tar vi till oss av det och använder oss av det i vårt förbättringsarbete.

Sidan kontrollerad: 2024-04-25 13:13:19