Våld förekommer i alla samhällsgrupper och i alla åldrar. Det går inte att säga att det gäller särskilda typer av personer eller relationer. I Sverige är det ett brott att använda våld mot sin partner. Om du vill anmäla till polisen så kan du få stöd som finns med dig och stöttar dig i detta.
Det är vanligast att män utsätter en närstående kvinna för våld inom relationen och är ett allvarligt folkhälsoproblem. När en man använder våld mot en kvinna som han har ett förhållande med är det för att få makt och kontroll över henne. Det är vanligt att mannen försöker styra och kontrollera kvinnan innan han börjar slå. Våldet brukar alltid öka och bli allvarligare med tiden om relationen med kvinnan fortsätter. När en man använder våld mot en kvinna kan det handla om flera olika typer av våld för att skada henne och få henne att må dåligt.
Definitioner på våld
”Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom att denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill”. (Isdal, 2001)
”Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig det sker i det offentliga eller privata livet” (FNs definition)
Fysiskt våld
Det kan handla om när du blir utsatt för våld i form av slag, knuffar, luggningar, sparkar, strypgrepp och användande av tillhyggen och vapen för att skada dig.
Psykiskt våld
Det kan handla om när du får höra kränkningar, blir isolerad eller utsatt för ekonomisk kontroll. Det kan också handla om hot att ta livet av dig eller någon annan person som är viktig för dig eller hot om att ta sitt eget liv. Det kan också handla om att du blir hindrad att ge omsorg eller trösta dina barn eller att du hindras att söka vård för dig eller dina barn.
Sexuellt våld
Det kan handla om när du blir utsatt för sexuella handlingar som du inte tycker är okej. Det kan också handla om att du blir tvingad att utföra förnedrande sexuella handlingar som du inte vill. Det kan handla om våldtäkt och våld riktat mot underliv samt bröst.
Materiellt våld
Det kan handla om när din partner slår sönder dina personliga saker eller ditt/ert hem eller när familjens gemensamma saker förstörs eller barnens leksaker. Det kan också handla om att din partner förstör saker som är viktiga för dig för att få din vardag att fungera.
Ekonomiskt våld
Det kan handla om att din partner har full kontroll över er ekonomi och dina pengar så att du måste be om pengar för inköp. Det kan också handla om att dina pengar används för att betala allt i hushållet och att din partner använder sina pengar till egna nöjen och investeringar.
Digitalt våld
Digitalt våld kan utövas över nätet, telefonen eller olika sociala plattformar. Det kan handla om någon som skickar hotfulla mejl eller sms, eller sprider rykten på sociala medier.
Det kan vara att sprida privata bilder online, sprida så kallad hämndporr, eller att kapa någons konto på sociala medier.
Det kan vara att tvinga någon att dela med sig av sina lösenord eller att utöva kontroll över var en person befinner sig och när genom olika applikationer och geografisk positionering.
Latent våld
Det kan handla om att när din partner eller före detta partner hotar dig och/eller du känner rädsla för din partner.
Eftervåld
Ibland tar våldet inte slut för att en våldsam relation är slut. Då kallas våldet ibland för eftervåld.
Eftervåld är våld som du utsätts för efter att den våldsamma relationen tagit slut. Eftervåldet kan upplevas som minst lika fruktansvärt som våldet var under tiden relationen varade, och många gånger blir våldet också värre när relationen tagit slut.
Särskilt utsatta grupper
Kvinnor från alla delar av samhället kan vara utsatta för våld. Men en del grupper kan befinna sig i en särskilt sårbar situation som en följd av diskriminering och marginalisering. Detta kan gälla yngre och äldre kvinnor samt hbtqi-personer, men även kvinnor med funktionsnedsättning, kvinnor i missbruk eller prostitution, eller de som har utländsk bakgrund.
Våld mot personer med funktionsnedsättning
Du som har en funktionsnedsättning kan vara beroende av din partner för att klara vissa saker i vardagen, till exempel om du har svårt att förstå, se, höra eller gå. Din partner kan göra ditt liv svårare genom att kanske lämna dig helt ensam i hemmet fast han/hon vet att du behöver stöd eller hjälp eller kanske din partner möblerar om ofta så att du får svårt att ta dig fram. Det är ett allvarligt sätt att kränka dig och kan få dig att känna hjälplöshet.
Det finns hjälp att få!