För första gången får Piteås 320 personliga assistenter möjlighet till vidareutbildning i sin yrkesroll. EU-bidraget på 5,9 miljoner kronor som beviljades förra året har hittills gått till en webbaserad utbildningsplattform, inspirationsföreläsningar och över 20 olika kurser – för att bara nämna några exempel.
Förra året fick Piteå kommun Stöd och omsorg ett bidrag från EU som omfattar 5,9 miljoner kronor. Pengarna ingår i ett projekt kallat Kunskapslyftet PA, som sträcker sig över två år. I mars har projektet nått halvvägs.
– Personliga assistenter är en otroligt viktig yrkesgrupp som tyvärr sällan får ta del av kompetensutveckling. Därför känns det fantastiskt kul att äntligen kunna erbjuda assistenterna den utbildning de är så förtjänta av, säger projektledare Annika Risberg.
Utöver Annika Risberg arbetar också Christine Lired Samuelsson som projektmedarbetare i Kunskapslyftet PA. De första månaderna blev en uppstartsfas där Annika och Christine började med att lyssna in vad assisterna själva hade för utvecklingsbehov. Därefter utformades ett utbildningsprogram som tillgodosett de flesta önskemål.
– Det som kom fram är att de flesta assistenter eftersöker fler praktiska kunskaper och tips. Det har resulterat i att projektet erbjuder en rad olika kurser och föreläsningar. Att assistenterna själva får bestämma hur de vill utvecklas är viktigt, då gör EU-bidraget mesta möjliga nytta, berättar Christine Lired Samuelsson.
Gränsöverskridande samarbete
Kunskapslyftet PA är det första EU-projekt som Stöd och omsorg deltar i. Det är också första gången som organisationen samarbetar med en privat assistansanordnare, God Assistans i Norr. För att ständigt utvärdera och utveckla projektet har man satt samman en projektgrupp med assistenter från såväl Piteå kommun som God Assistans. De träffas en gång i månaden för att bidra med viktiga reflektioner.
– Träffarna med projektgruppen är ett värdefullt forum där vi kan diskutera hur vi tar projektet vidare även efter projekttiden är slut. Det är också ett bra sätt för kommunen att dela erfarenheter med ett privat assistansbolag, säger Annika.
Målet med Kunskapslyftet PA är att alla 320 assistenter ska utvecklas. Det kommer man att uppnå genom att vissa av utbildningsinsatserna är obligatoriska, bland annat en kurs i kommunikation samt föreläsningar i integration och jämställdhet. Utöver det är det upp till var och en av assistenterna att själva välja på vilket sätt de vill utvecklas.
– Det deltagarna själva behöver satsa är eget engagemang. Kommunen står för vikariekostnaden och utbildningsinsatserna ska på intet sätt belasta brukaren, förklarar Christine.
Värdefull satsning
Två av assistenterna som ser projektet som ett stort lyft är Viktoria Sundström och Jonathan Funkqvist-Furu. Utöver projektets obligatoriska utbildningstillfällen har Viktoria har valt att gå kursen i Neuropedagogik vid Framnäs Folkhögskola medan Jonathan tog chansen att läsa till undersköterska vid Hermods.
– Framförallt är det värdefullt att få träffa andra assistenter och få ett kompetensutbyte, särskilt eftersom jobbet som personlig assistent i stor utsträckning är ett ensamarbete. Hittills har projektet också inneburit varit riktigt bra och givande föreläsningar, berättar Viktoria.
– Det jag uppskattar mest är att undersköterskeutbildningen är så flexibel, jag kan studera i den takt som passar mig. Med undersköterskeutbildningen i grunden kommer jag att bredda mina karriärmöjligheter. Det är otroligt roligt att kommunen satsar på personliga assistenter som yrkesgrupp, förhoppningsvis kommer det att höja statusen på yrket samt bidra till en ökad trygghet i vår yrkesroll, säger Jonathan.
Text: Sofie Lundmark