Piteå kommun har under drygt två års tid bedrivit EU-projektet Employment for migrants. Syftet med projektet var att hitta och utveckla metoder som underlättar för utrikesfödda att arbeta inom äldreomsorgen. Projektet var en del i ett transnationellt projekt med partners i Belgien och Finland.
Bakgrund till projektet
Bakgrunden till att Piteå kommun sökte projektet var att det under några år varit svårt att rekrytera personal till omsorg och vård samtidigt som det var svårt för utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden. Socialtjänsten hade också svårt att få personal att ställa upp som handledare. Genom projekt Employment for migrants ville vi hitta metoder och arbetssätt för att underlätta för utrikesfödda kvinnor och män att kunna arbeta inom vård och omsorg i Piteå kommun.
Projekttid
1 oktober 2018 – 28 februari 2021
Filmad redovisning av resultat
Linda Stenström, projektledare och Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare berättar om projektets resultat och lärdomar. Under inslaget (som sändes 11 februari på Piteå kommuns Facebooksida), visas tre lokalproducerade filmer från socialtjänstens verksamheter. Filmerna är baserade på verkliga händelser. Samtalsledare: Li Skarin
Integration i praktiken - hur funkar det?
Tre filmer om bemötande och integration på och utanför arbetsplatsen
Hälsningen – textad version
Hälsningen - syntolkad version
Lunchrummet – textad version
Lunchrummet - syntolkad version
Tabletten och skeden – textad version
Tabletten och skeden - syntolkad version
Metod och arbetssätt
Projektet riktade sig till utrikesfödda kvinnor och män som ännu inte fått arbete på grund av svårigheter med det svenska språket. Deltagare matchades till projekt där de under sex månader gjorde praktik inom någon av projektets pilotarbetsplatser; Öjagården och Österbo (två av Piteå kommuns särskilda boenden för äldre) eller Hamnplans och Stadsparkens hemtjänstgrupper. På praktikplatsen fick varje deltagare en utvald handledare som introducerade dem i arbetet enligt en särskild metod som tagits fram under projektets gång. I metoden systematiseras introduktionsprocessen för att öka möjligheterna till utveckling i både yrkesspråk och yrkesskicklighet. I metoden ingår också uppföljning och bedömning av yrkesspråk samt dokumentation av det lärande som sker. Dessa uppföljningar gjordes under projektet av ett språkstöd och en arbetsmarknadskonsulent. Metoden beskrivs i en digital metodbok som projektet tagit fram.
Transnationella partners
Projektet bedrevs inom en transnationell utlysning och har haft partners i Belgien och Finland. Tillsammans har vi tagit fram verktyg och metoder för att inkludera och stärka utrikesföddas möjligheter till arbete. Dessa presenteras på en gemensam hemsida tillsammans med rekommendationer till andra som arbetar med samma målgrupp. Där finns också det arbetssätt som Piteå kommun tagit fram med.
Lärdomar
Attityder och förhållningssätt
Under projektets gång har vi jobbat mycket med de attityder och förhållningssätt som finns på arbetsplatserna. Tack vare vårt transnationella samarbete har vi kunnat vända på perspektiven på ett sätt som inte hade varit möjligt utan dem.
Strukturerad och systematiserad introduktion
Att jobba systematiskt med introduktion gör att både handledare och deltagare känner sig mer trygga i vad som ingår i introduktionen och det synliggör deltagarens utveckling under praktiken/introduktionen.
Handledarrollen
Det är viktigt att legitimera handledarrollen och ge förutsättningar för handledaren att göra ett bra jobb. Att utse särskilda handledare på arbetsplatsen som alltid gör introduktion kan vara ett sätt att göra det. I introduktionen är också chefens och medarbetarnas roller viktiga att definiera.
Projektet Employment for migrants finansierades av Europeiska socialfonden.