Det ska vara lätt att både komma i och ha kontakt med oss på socialtjänsten enligt propositionen till en ny socialtjänstlag. För att vi ska kunna vara lättillgängliga är det viktigt att Piteås medborgare har kunskap om socialtjänsten och därför behövs lättillgänglig information om vilket stöd som finns och vad medborgarna har rätt till.
Lättillgänglighet kan också handla digital tillgänglighet, när på dygnet vi finns tillgängliga och om att vi inom socialtjänsten behöver komma närmare människors vardag.
Digitalisering är en viktig möjlighet för en mer effektiv resursanvändning. I Piteå används välfärdsteknik inom äldreomsorgen, likt genom medicinrobotar och digital nattillsyn via kameror. Välfärdsteknik är tänkt att gynna både omsorgspersonal och äldre personer genom att möta den enskildes behov samtidigt som det frigör tid som personal kan lägga på andra viktiga uppgifter.
Insatser utan behovsprövning
Förslaget till den nya socialtjänstlagen vill göra det möjligt för kommuner att erbjuda fler insatser utan föregående individuell behovsprövning. Syftet är att kunna erbjuda insatser på ett enklare och mer effektivt sätt. Insatser i denna form omfattas av krav på dokumentation och ska, enligt propositionen till en ny socialtjänstlag, kunna ges till barn som har fyllt femton år oberoende av vårdnadshavares samtycke.
En del insatser kommer även fortsättningsvis kräva behovsprövning, som exempelvis försörjningsstöd, vård utanför det egna hemmet för barn och unga och särskilda boendeformer för äldre samt bostäder med särskilt stöd för personer med funktionsnedsättning.
Redan i dag erbjuder socialtjänsten i Piteå flera insatser till medborgarna utan föregående behovsprövning, så som insatser till anhöriga och öppenvårdsbehandling till vuxna med skadligt bruk och beroende.