För dig som medborgare
Vi vill nå dig tidigare
Två centrala delar i förslaget till den nya socialtjänstlagen är att socialtjänsten ska bli mer förebyggande och lättillgängliga. Det innebär att vi vill nå dig som medborgare tidigare, innan problem eller behov har vuxit sig stora. Att nå människor tidigt kan minska både mänskligt lidande och göra att samhällets resurser används mer effektivt.
Kontaktuppgifter
Frida Johansson, processledare
Telefon: 0911-69 67 19
E-post: Frida Johansson
Huvudförslag till den nya socialtjänstlagen
Enligt utredningen till en ny socialtjänstlag handlar ett förebyggande arbete om att förhindra eller motverka att ett problem uppstår, upprepas eller förvärras.
Med den nya lagen ska socialtjänsten bli mer förebyggande. Vi ska nå människor tidigare, innan problem har vuxit sig stora. Även andra samhällsaktörer är viktiga i det förebyggande arbetet och vi behöver kroka arm med varandra.
Visste du att socialtjänsten i Piteå arbetar förebyggande redan i dag?
Våra fältarbetare finns som en positiv kraft ute bland ungdomar, medborgare över 85 år erbjuds hälsofrämjande samtal och till mötesplatsen Kompassen (som drivs i samverkan med Piteå församling,Svenska kyrkan) är alla välkomna som behöver ett vänligt ställe att landa på. Dessutom erbjuder kommunen flera uppskattade föräldrakurser. Nu vill vi hitta sätt för att växla upp det förebyggande arbetet.
Enligt förslaget till den nya socialtjänstlagen ska socialtjänsten vara lättillgänglig. Det betyder att det ska vara lätt för dig att få kontakt med oss som arbetar inom socialtjänsten och att det ska vara lätt att ha kontakt med oss.
Att vara lättillgänglig kan handla om när, var och på vilket sätt det går att få kontakt med oss. Det kan också handla om att du ska veta att vi finns, vad vi kan hjälpa till med och att du upplever att du får ett gott bemötande.
Digitaliseringen är en viktig del i arbetet mot att bli mer lättillgänglig. Socialtjänsten i Piteå har exempelvis infört E-tjänst i en del verksamheter för att du ska kunna utföra ärenden och boka en tid när det passar dig. I Piteå används även välfärdsteknik inom äldreomsorgen likt genom medicinrobotar och digital nattillsyn via kameror. Välfärdsteknik är tänkt att gynna både omsorgspersonal och dig som är äldre och har behov av insats genom att möta dina behov samtidigt som det frigör tid som personal kan lägga på andra viktiga uppgifter.
Insatser utan föregående individuell behovsprövning
För att få hjälp i dag krävs ofta en utredning och ett biståndsbeslut. Det kan skapa en onödig väntetid innan du får ta del av en insats. Den nya lagen gör det möjligt för kommuner att erbjuda fler insatser utan föregående individuell behovsprövning. En del i omställningsarbetet är därför att se över om det finns fler insatser som vi inom socialtjänsten i Piteå kan sänka trösklarna till.
Visste du att vi redan i dag erbjuder flera insatser utan behovsprövning? Exempelvis krävs det inget biståndsbeslut för att ta del av vår behandling i öppenvård för dig som är 18 år och äldre och har ett skadligt bruk och beroende.
Dessutom erbjuder 13-25 lättillgängligt råd och stöd för dig som ungdom och unga vuxna som har frågor eller bekymmer kopplat till alkohol eller droger samt stöd till dig som anhörig. Andra exempel är samtalsstöd till dig som utsätts för våld, Våld i nära relation och behandling till dig som vill sluta använda våld, Behandling av våldsutövare.
Socialtjänsten ska vara kunskapsbaserad, det framgår i förslaget till ny socialtjänstlag. Det betyder att socialtjänstens verksamhet ska utgå från bästa tillgängliga kunskap, vilket handlar om både vetenskaplig kunskap och om beprövad erfarenhet. Socialtjänsten ska även systematiskt följa upp sina insatser, vilket är viktigt för att säkerställa att de insatser vi erbjuder dig som kommuninvånare är effektiva.
När vi inventerat hur vi arbetar i dag ser vi att vi erbjuder flera insatser och använder metoder som har stöd i forskning och beprövad erfarenhet. Där emot behöver och vill vi bli bättre på att delaktiggöra brukare, särskilt på verksamhetsnivå.
Exempel på kunskapsbaserade insatser som socialtjänsten i Piteå arbetar med
TIDSAM - tidiga samordnade insatser, är ett flerårigt samverkansprojekt mellan Piteå kommuns socialtjänst och Region Norrbottens öppenvårdspsykiatri. Projektets syfte är att främja individers väg mot arbete och studier och bygger på metoden individanpassat stöd till arbete (IPS) som har starkt stöd i forskning. Länk.
Socialtjänsten tillhandahåller flera evidensbaserade insatser till dig med skadligt bruk och beroende och till dig som anhörig till en närstående med sådan problematik. Här kan du hitta mer information om vilka insatser som erbjuds och hur du når verksamheten.
Enligt förslag till den nya socialtjänstlagen ska socialtjänsten inte bara främja jämlika levnadsvillkor utan även jämställda levnadsvillkor.
Att bidra till jämlika och jämställda levnadsvillkor, samt stärka barns rättigheter, ingår i socialtjänstens övergripande mål. Det innebär att vi ska motverka diskriminering på grund av exempelvis kön, könsidentitet, sexuell läggning, ålder, religion och funktionsnedsättning.
Arbetet med jämlikhet och jämställdhet sker på olika nivåer inom kommunen. Det kan handla om insatser till enskilda, likt till dig som utsätts för våld i nära relation och till dig som vill sluta använda våld mot närstående. Det kan också handla om att följa upp insatser utifrån kön eller att Piteå, som MR-kommun, arbetar aktivt och strategiskt med frågor som är grundläggande för de mänskliga rättigheterna, likt jämlikhet och jämställdhet.
Här kan du följa kommunens arbete
Den 27 november 2024 bjöds brukarföreningar i Piteå in till en workshop om förslaget till den nya socialtjänstlagen tillsammans med representanter från socialnämnden, kommunstyrelsens och avdelningschefer inom socialförvaltningen. Målet med workshopen var att ge information om den nya lagen och det omställningsarbete som påbörjats inom socialtjänsten i Piteå. Syftet var också att mötas och lyssna in hur brukarföreningarna tänker att vi kan bli mer förebyggande och lätt tillgängliga.
Deltagarna fick även svara på en fråga om vad de tycker är viktigast att ta med sig i det fortsatta arbetet med omställningen. Många tyckte att det är viktigt att vi gör omställningen tillsammans.
Bildtext: Ordmoln som lyfter de ord som kom fram i frågan om vad som är viktigt i det fortsatta arbetet.
Våren 2025
Under våren 2025 planerar vi därför att bjuda in till en uppföljande workshop med brukarföreningarna.