Gemensam överförmyndarnämnd har till huvuduppgift att utöva tillsyn över förmyndare, gode män och förvaltare. Genom tillsynen motverkas rättsförluster för underåriga samt för de som på grund av sjukdom eller annan anledning har en god man eller förvaltare förordnad för sig. De viktigaste bestämmelserna om hur nämnden ska utöva sin tillsyn finns i
Föräldrabalken.
Ansökan om godmanskap och förvaltarskap
I vissa situationer i livet kan en person på grund av sjukdom eller liknande förhållanden behöva hjälp med sin ekonomi, att få sina rättigheter bevakade och se till att livet fungerar bra. Det är personen själv, närmast anhöriga och gemensam överförmyndarnämnd som kan ansöka hos tingsrätten om att en person ska få god man eller förvaltare förordnad för sig.
En person som har en god man eller förvaltare kallas för huvudman och ett samlingsnamn för gode män och förvaltare är ställföreträdare.
Anmälan om behov av godmanskap och förvaltarskap
Socialtjänsten och sjukvården är inte behöriga att ansöka om god man eller förvaltare för någon. De har istället skyldighet att anmäla till gemensam överförmyndarnämnd, om någon enligt deras mening behöver god man eller förvaltare. Gemensam överförmyndarnämnd får efter en anmälan ta ställning till om det ska göras en ansökan till tingsrätten.
Godmanskap och förvaltarskap
Godmanskap och förvaltarskap är uppdrag som går ut på att ta tillvara en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Det kan till exempel vara att betala räkningar, ansöka om bidrag eller se till att beviljade insatser fungerar. Godmanskap och förvaltarskap kan bestå av delarna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person.
Bevaka rätt innebär bland annat att ansöka om bidrag och insatser, överklaga beslut, teckna avtal eller att företräda huvudmannen vid en bostadsförsäljning.
Förvalta egendom innebär att ta hand om huvudmannens egendom. Till exempel betala räkningar, göra en budget och se till att kapital är placerat på ett tryggt sätt.
Sörja för person innebär till exempel att ställföreträdaren ska se till att huvudmannen har en meningsfull fritid och att huvudmannens medel används på bästa sätt.
Ett uppdrag som god man och förvaltare kan omfatta samtliga delar eller endast en eller två inom bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Det är huvudmannens hjälpbehov som ska styra vilka delar som ska ingå i uppdraget. Vad en god man och förvaltare ska göra inom ramen för sitt uppdrag är mycket beroende av förhållandena i det enskilda fallet.
God man
För att en person ska kunna få hjälp av en god man ska personen behöva hjälp på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden. God man är en hjälpinsats som bara beviljas när en person inte kan få hjälp av någon annan eller på något annat sätt.
Ett godmanskap är en frivillig insats som huvudmannen ska samtycka till. Undantaget är om en huvudman enligt läkarintyg inte förstår vad ett godmanskap innebär, då ska närstående ges möjlighet att yttra sig innan godmanskap anordnas. Den som är huvudman har kvar sin rättshandlingsförmåga och begränsas inte på något sätt. Kan huvudmannen framföra sin vilja ska den gode mannen under uppdraget ha huvudmannens samtycke i de handlingar som utförs. Gode mannen utför på så sätt sitt uppdrag tillsammans med huvudmannen.
Förvaltare
Det är liknande krav för att få en förvaltare som en god man. Den enskilde personen ska behöva hjälp på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden. Förvaltarskap är en tvångsåtgärd och anses som ingripande och får bara anordnas när ett godmanskap eller andra insatser inte är en tillräcklig hjälp.
Personen ska också som det uttrycks ”vara ur stånd att vårda sig själv eller sin egendom". Det kan röra sig om en person som är så aktiv och omdömeslös i sitt handlande att det hotar dennes ekonomi och sociala existens. Det kan vara fråga om att en person köper, säljer eller beställer olika saker, eller skuldsätter sig eller på andra sätt raserar sin ekonomi. Det kan även vara fråga om en person som under tryck utifrån förmås att ge bort pengar eller underteckna skuldförbindelser. För att förvaltarskap ska bli aktuellt måste det således finnas en risk för att den enskilde personen företar så kallade ”skadliga rättshandlingar” som beskrivs i texten ovan.
Ett förvaltarskap innebär att huvudmannen förlorar sin rättshandlingsförmåga. Personen har inte rätt att ingå avtal eller ta ut pengar från sina bankkonton. En huvudman som har förvaltare kan fortfarande rösta i allmänna val, gifta sig, söka jobb och bestämma över sin egen sjukvård.
Domstolen kan besluta att ge en person förvaltare mot dennes vilja.
Redovisning och tillsyn
Gode män och förvaltare är redovisningsskyldiga gentemot överförmyndarnämnden som granskar deras förvaltning. Gode män och förvaltare ska inkomma med en årsredovisning till överförmyndarnämnden före den 1 mars varje år under den tid som uppdraget pågår. Det ska framgå av årsredovisningen vilka tillgångar och skulder och vilka utgifter och inkomster som huvudmannen har haft under redovisningsperioden.
Arvode och kostnadsersättning
Godmanskap och förvaltarskap är uppdrag med ett betydande ideellt inslag. En god man och förvaltare har dock rätt till ett visst skäligt arvode för uppdraget samt ersättning för utgifter. Överförmyndarnämnd i samverkan (Piteå/Älvsbyn) följder de riktlinjer som SKR (Sveriges kommuner och regioner) rekommenderar. Arvodet och kostnadsersättning betalas ut en gång per år i samband med att överförmyndarnämnden granskat god man och förvaltares redovisning. Det är överförmyndarnämnden som bestämmer arvodets storlek. Gode män och förvaltare har rätt till ersättning för omkostnader vilket kan vara ersättning för telefon, porto och resor.
Arvode och kostnadsersättning betalas av huvudmannens medel, i den mån dennes tillgångar överstiger 2 gånger prisbasbeloppet eller inkomsterna före skatt överstiger 2,65 gånger prisbasbeloppet.
Prisbasbeloppet för 2019 är 46 500 kronor.
Förmynderskap
En annan del i överförmyndarnämndens verksamhet är att ha tillsyn över förmyndare. En förmyndare är en person som företräder ett barn under 18 år i frågor som gäller barnets ekonomi och egendom. Normalt är en eller båda föräldrarna tillsammans barnets förmyndare. Barn under 18 år kan av olika anledningar sakna förmyndare. Om barnet mister en av sina föräldrar så fortsätter den kvarvarande att vara ensam förmyndare. Om båda föräldrarna är avlidna, minderåriga eller av speciella skäl inte kan vara förmyndare, kan tingsrätten utse en särskilt förordnad förmyndare. Om den som är förmyndare inte själv klarar förmynderskapet kan vid behov en medförmyndare förordnas.
Om ett barn får mycket pengar genom exempelvis ett arv eller en försäkring ska utbetalaren enligt lag sätta in de medlen på ett överförmyndarspärrat konto.
Framtidsfullmakt
Genom att skriva en framtidsfullmakt kan du, när du är frisk och vid dina sinnens fulla bruk, utse en person som ska ta hand om dina angelägenheter om du i framtiden inte längre kan ta hand om dem själv på grund av att du blir sjuk, får en psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande. Tanken med en framtidsfullmakt är att den ska vara ett alternativ till att utse en god man eller en förvaltare och kan ge enskilda personer större integritet och självbestämmande i sina egna ekonomiska och personliga angelägenheter.
Fullmakten kan gälla både för personliga och ekonomiska angelägenheter. Det kan till exempel vara löpande ekonomiska saker, som att betala räkningar, förvalta tillgångar som du har på banken och att ta hand om avtal om el, hyra eller olika abonnemang. Framtidsfullmakten börjar gälla om och när du drabbas av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande och tillståndet är varaktigt. Det är den som du ställt ut fullmakten till som ska bedöma om ett sådant tillstånd har inträtt. Om fullmaktshavaren är osäker kan han eller hon begära att en domstol prövar om fullmakten har trätt i kraft.
Gemensam överförmyndarnämn har inte någon löpande tillsyn över framtidsfullmakter.
Förvaltarfrihetsbevis
Förvaltarfrihetsbevis är ett intyg som visar att du inte har någon förvaltare. Ett förvaltarfrihetsbevis kan krävas av vissa myndigheter när du till exempel ska bli advokat, vara utgivare för tidning, arbeta som mäklare, revisor eller vara nämndeman.
Det är gratis att ta ut ett förvaltarfrihetsbevis och du som är folkbokförd i Piteå och Älvsbyns kommun ansöker om förvaltarfrihetsbevis hos Gemensam överförmyndarnämnd via en e-tjänst. Förvaltarfrihetsbeviset skickas sedan till din folkbokföringsadress.