Förmynderskap
En annan del i överförmyndarnämndens verksamhet är att ha tillsyn över förmyndare. En förmyndare är en person som företräder ett barn under 18 år i frågor som gäller barnets ekonomi och egendom. Normalt är en eller båda föräldrarna tillsammans barnets förmyndare. De ska ta hand om barnets tillgångar och företräda barnet och hur de sköter detta står under överförmyndarnämndens tillsyn. Det innebär att förmyndare kan behöva lämna upplysningar om barnets ekonomi till överförmyndarnämnden.
Barn under 18 år kan av olika anledningar sakna förmyndare. Om barnet mister en av sina föräldrar så fortsätter den kvarvarande att vara ensam förmyndare. Om båda föräldrarna är avlidna, minderåriga eller av speciella skäl inte kan vara förmyndare, kan tingsrätten utse en särskilt förordnad förmyndare. Om den som är förmyndare inte själv klarar förmynderskapet kan vid behov en medförmyndare förordnas.
Särskilt förordnad vårdnadshavare och medförmyndare är exempel på förordnade förmyndare och i dessa uppdrag ingår det att, till överförmyndarnämnden, redovisa barnets ekonomi genom en årsredovisning.
Om ett barn har fått tillgångar genom arv, gåvor eller på annat sätt och som sammantaget överstiger åtta prisbasbelopp träder en mängd bestämmelser in. Bland annat ska förmyndare redovisa till överförmyndarnämnden hur de förvaltar barnets tillgångar. Även här sker det i en årsredovisning.
Om det är nödvändigt kan överförmyndarnämnden besluta att förmyndare ska redovisa hur de sköter barnets ekonomi, oavsett hur mycket tillgångar barnet har. Överförmyndarnämnden kan även spärra barns konton om förmyndarna missköter barnets ekonomi.
Om ett barn får pengar ska de i vissa fall sättas in på ett överförmyndarspärrat konto, exempelvis om ett barn får en försäkringsutbetalning på över ett prisbasbelopp. Om förmyndare önskar göra uttag från ett överförmyndarspärrat konto behövs överförmyndarnämndens samtycke till detta. Förmyndare ska då inkomma med en ansökan om uttag från överförmyndarspärrat konto.
Framtidsfullmakt
Genom att skriva en framtidsfullmakt kan du, när du är frisk och vid dina sinnens fulla bruk, utse en person som ska ta hand om dina angelägenheter om du i framtiden inte längre kan ta hand om dem själv på grund av att du blir sjuk, får en psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande. Tanken med en framtidsfullmakt är att den ska vara ett alternativ till att utse en god man eller en förvaltare och kan ge enskilda personer större integritet och självbestämmande i sina egna ekonomiska och personliga angelägenheter.
Fullmakten kan gälla både för personliga och ekonomiska angelägenheter. Det kan till exempel vara löpande ekonomiska saker, som att betala räkningar, förvalta tillgångar som du har på banken och att ta hand om avtal om el, hyra eller olika abonnemang. Framtidsfullmakten börjar gälla om och när du drabbas av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande och tillståndet är varaktigt. Det är den som du ställt ut fullmakten till som ska bedöma om ett sådant tillstånd har inträtt. Om fullmaktshavaren är osäker kan han eller hon begära att en domstol prövar om fullmakten har trätt i kraft.
Överförmyndarnämnden har inte någon löpande tillsyn över framtidsfullmakter.