Kommunens säkerhetsarbete syftar till att skapa trygghet och säkerhet för kommunens medborgare, medarbetare och de som vistas i kommunen.
Vi arbetar aktivt för att skydda liv, hälsa, egendom och miljö.
Säkerhetsarbetet handlar om att hitta risker – förebygga dem – begränsa dem och sedan följa upp för att förbättra om det skulle hända igen.
Piteå kommun ska aktivt och systematiskt förebygga risker, undanröja hot och genom en god planering och ett väl avvägt försäkringsskydd minimera negativa konsekvenser för människor, verksamhet, egendom, ekonomi och miljö.
Kommunens säkerhetsarbete består av flera olika delar. Dessa beskrivs kortfattat nedan.
Skydd mot olyckor
Skydd mot olyckor handlar om att minska risken för olyckor i kommunen. Arbetet baseras på lagkrav men Piteå kommun har valt att arbeta utöver lagkraven och arbetar förutom att förebygga brand även med, trafik, äldre, barn och omfattande egendomsskador.
Grundprincipen är att den enskilde har ett egetansvar och själv ska bidra till sin säkerhet. Genom rådgivning, utbildning och information ska kommunen underlätta för den enskilde.
Krishantering
Området krishantering handlar om att kunna förebygga kriser och ha förmåga att lösa krisen när den uppstår.
Svensk krishantering grundar sig i tre principer:
Utifrån dessa principer ska varje verksamhet ta fram sina beredskapsplaner.
Kommunledningsförvaltningen ansvarar för att ta fram en övergripande anvisning för extraordinära händelser det vill säga en stor händelse som påverkar fler än en organisation och där resurserna måste samordna.
Informationssäkerhet
Vi lever idag i ett informationssamhälle där både vi som individer och samhället hanterar stora mängder information. För kommunen och de helägda bolagen är information en av våra värdefullaste tillgångar och en förutsättning för att vår verksamhet ska kunna fungera. Om informationen går förlorad eller är felaktig kan det i värsta fall få katastrofala följder och måste därför skyddas. Vi är dessutom enligt olika lagar och förordningar skyldiga att hantera information på ett säkert sätt.
Vårt arbete med informationssäkerhet syftar därför till att skydda vår information så att:
- Den alltid finns när vi behöver den (Tillgänglighet).
- Vi kan lita på att den är korrekt och inte manipulerad eller förstörd (Riktighet).
- Endast behöriga personer får ta del av den (Konfidentialitet).
- Det går att följa hur och när informationen hanterats och kommunicerats (Spårbarhet).
Säkerhetsskydd
Säkerhetsskydd innebär att kommunen och de kommunala bolag som omfattas av säkerhetsskyddslagstiftningen ska vidta förebyggande åtgärder för att skydda mot brott som kan hota rikets säkerhet som exempelvis spioneri, sabotage och terrorism. Säkerhetsskyddet anpassas utifrån verksamhetens art, omfattning och övriga omständigheter.
Kännetecknande för alla terroristbrott är att de innebär ett angrepp mot de demokratiska spelreglerna i samhället. Därför innefattar även kommunens säkerhetsskyddsarbete skydd mot brott som innebär användning av våld, hot eller tvång för politiska syften (terrorism) även om brotten inte hotar rikets säkerhet.
Internt skydd
Internt skydd handlar om att skydda kommunens egendom, utrustning och personal. Det innebär att förebygga skador och när skador inträffat hantera dessa på bästa sätt. En väl fungerande skaderapportering är en förutsättning för att vidta rätt förebyggande åtgärder på rätt ställe. Det är även viktigt att kommunen har ett bra försäkringsskydd när väl skadorna inträffar.