Om det är risk för krig får Sveriges höjd beredskap. Det betyder att landet förbereder sig på olika sätt för att kunna fungera när det är krig. Högsta beredskap betyder att det är krig eller stor risk att det ska bli krig.
Totalförsvarsplaneringen
Totalförsvar består av militär verksamhet (militärt försvar) och civil verksamhet (civilt försvar).
MSB ansvara för planeringen av det civila försvaret på nationell nivå. Länsstyrelserna ansvara för planeringen på regional nivå och kommunerna har ansvaret på lokal nivå.
För att stödja planeringsarbetet i kommunerna har en regional grundsyn tagits fram i samverkan med militär region norr, Polisen och de fyra nordligaste länen.
I grundsynen finns en plan med tidsangivna aktiviteter som ska vara genomförda fram till 2020.
För kommunerna innebär detta ett omfattande planeringsarbete som ska ledas och samordnas av kommunstyrelsen. Detta innebär att varje verksamhet som har utsett av kommunstyrelsen att ingå i det civila försvaret själv ska kunna vidta de förberedelser som ska behövs för höjd beredskap.
Kommunen säkerhetsorganisation ansvarar för att leda och samordna kommunen civila försvar men planeringsarbetet utförs av respektive verksamhet. Civilförsvarsplaneringen har sin utgångspunkt i krishantering vilket innebär att det innefattat av verksamhetsansvaret.
Vid en samhällskris kommer inte resurserna att räcka till alla drabbade samtidigt utan måste prioriteras för de mest utsatta. Andra behöver klara sig själva en tid. En grundförutsättning för detta är att invånarna klarar sig själva under en tid.
Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Sista veckan i maj 2018 fick hushåll i Sverige broschyren Om krisen eller kriget kommer hemskickad till sig. Broschyren är samhällsinformation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.