Elstörningar
Samhället är beroende av elektricitet. Det svenska elsystemet är driftsäkert, men ändå sårbart för olyckor, sabotage, tekniska fel och extremt väder.
Utan el slutar vattenförsörjning och avlopp att fungera. Även system för tele- och datakommunikation påverkas. Det kan leda till att det till exempel inte går att ta ut pengar i uttagsautomater eller använda mobiltelefon eller dator.
Extremt väder och naturolyckor
Extremt väder och naturolyckor kan orsaka störningar i samhällsfunktioner och orsaka risker för människor. Det kan ske både i Sverige och utomlands.
I naturen skiftar vädret normalt. Men ibland slår väderförhållandena över till sådana styrkor att vi talar om extremt väder eller naturolyckor som kan få konsekvenser för bland annat strömförsörjning, telekommunikationer, transporter och mycket annat.
Hot mot livsmedel och dricksvatten
Ibland inträffar händelser som gör att vi riskerar att bli sjuka av maten och vattnet. Det kan till exempel handla om smitta eller giftiga ämnen i mat eller vatten.
Dricksvatten brukar kallas vårt viktigaste livsmedel. Bra dricksvatten är också en förutsättning för att övrig livsmedelsindustri ska fungera, till exempel bryggerier, mejerier och slakterier.
It-störningar och informationssäkerhet
Samhället är beroende av fungerande data- och telekommunikationer som vi använder dagligen. Men tekniken är sårbar. I dag är verksamheter i hela samhället beroende av it-baserade informationssystem. Detta gäller allt från kreditkortsbetalningar till trafikövervakning och patientjournaler. Samhällsviktiga funktioner som el- och vattenförsörjning förlitar sig allt mer på att kommunikation inom tele- och dataområdet fungerar.
Kemikalieolyckor
Kemikalier gör mycket i våra liv enklare men de kan också vara farliga för hälsa och miljö. Det finns tiotusentals kemiska produkter på den svenska marknaden.
Ständigt transporteras miljontals ton kemikalier längs vägar, järnvägar och över vatten. Ibland sker olyckor. Det kan röra sig om dramatiska händelser med kemikalier inblandade, som urspårade godståg, bränder eller till och med sabotage. Men det kan också handla om behållare som långsamt vittrar sönder.
Kärntekniska olyckor
Det finns ungefär 400 kärnreaktorer i drift i världen. Dessutom finns många ubåtar, ytfartyg och satelliter med kärnreaktorer ombord.
Kärnkraftverk och myndigheter arbetar för att öka säkerheten och undvika haverier. Om en olycka skulle ske i något av världens kärnkraftverk kan det påverka strålningsmiljön i Sverige.
Smittsamma sjukdomar
Sjukdomar kan spridas mellan människor, mellan djur och människor eller via livsmedel eller vatten. I vissa fall kan sjukdomar påverka samhället.
Telestörningar
Svenska telenät är driftsäkra men ändå sårbara för olyckor, sabotage, tekniska fel och väder.
Transportstörningar
Utan vägar och transporter skulle vi inte komma till jobbet, butiker skulle vara utan varor och sjuka skulle inte komma till sjukhus.
Varje dag färdas miljoner människor i landet till sjöss, på väg, med flyg eller på järnväg. Att transportsystemen fungerar är oerhört viktigt för vår överlevnad. Nästan ingen kommun i Sverige klarar sig utan leveranser utifrån och ytterst få kommuner skulle vara självförsörjande i en krissituation.
Värmeavbrott
I vårt klimat är vi beroende av att uppvärmningen fungerar. Förutom el finns det flera olika stora uppvärmningskällor. Bland annat olja, naturgas och fjärrvärme.
Långa och omfattande störningar i uppvärmningen kan innebära stora påfrestningar för samhället och för dig som privatperson.
Fjärrvärme
Fastighetsägaren har ansvar för de cirkulationspumpar som krävs för att värmen ska kunna distribueras i flerfamiljshus. Strömavbrott kan göra att pumparna som fördelar fjärrvärmen slutar att fungera.
I många svenska småhus med fjärrvärme finns alternativa möjligheter till uppvärmning. De hushåll som enbart har fjärrvärme (ofta flerfamiljshus) behöver många gånger reservkraft för att kunna hålla cirkulationspumpar igång vid långvariga elavbrott.