Wibax har två anläggningar i Piteå som omfattas av lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Denna information beskriver hur allmänheten ska agera vid en brand eller annan olycka vid någon av anläggningarna.
Verksamhetsbeskrivning
Vid Bolagets huvudkontor Batterigatan 12 lagras och hanteras ett stort antal ämnen. De ämnen som har de egenskaper och lagras i sådan mängd att de omfattas av lagen (1999:381) är natriumnitrit, salpetersyra och hypoklorit. Ämnena lagerhålls och distribueras till slutkund.
Natriumnitrit klassas som giftigt vid förtäring, farligt för vattenmiljön samt oxiderande. Ämnet har ett antal industriella användningsområden men används även som konserveringsmedel, främst vid saltning av kött och fisk.
Salpetersyra är en syra med stickande lukt som i koncentrerad form är mycket frätande och dessutom giftig vid inandning. Vanliga användningsområden är ytbehandling inom stålindustrin och som rengöringsmedel inom livsmedelsindustrin där salpetersyra har E-nummer 507.
Natriumhypoklorit klassas som frätande och farligt för vattenmiljön. Ämnet används för desinficering av dricksvatten, badanläggningar, kylvatten, råvatten till industrin och utrustning inom livsmedelsindustrin.
Wibax har ett certifierat ledningssystem för kvalité och miljö. Bolaget arbetar kontinuerligt för en säker hantering av de kemikalier vi hanterar. All hantering riskbedöms, beredskapsplaner finns för eventuella olyckor och verksamheten kontrolleras regelbundet av berörda myndigheter.
Tillsyn
Tillsyn på anläggningen enligt Lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor utförs av Länsstyrelsen. Mer information finns på länsstyrelsens hemsida.
Senaste tillsyn: 2021-05-24
Hur blir man varnad vid en olycka?
- Genom varningssignalen Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) som ljuder med en sju sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad under minst två minuter.
- Varning via radio och tv.
- Varning genom ett talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området.
- Varning genom ett sms-meddelande till mobiler som är adressregistrerade i det drabbade området. VMA via SMS är en kompletterande tjänst. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas.
- Varning genom ett sms-meddelande till mobiler som befinner sig i området. Detta sker genom positionering av mobiltelefoner enligt den lagändring som träder i kraft den 1 juli 2017. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas.
Hur man ska agera vid VMA?
När du hör signalen eller mottar varningen via telefon ska du:
- Läsa och följa instruktionerna noga
- Gå inomhus.
- Stänga dörrar, fönster och ventiler.
- Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information.
- På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.
För information vid ett VMA, ring ej nödnumret 112, ring istället informationsnumret 113 13 eller följ information på www.krisinformation.se, se länk nedan
Signalen faran över
Faran över signaleras med en 30–40 sekunder lång signal.
Vill du ha mer information?
Om du vill ha mer information kan du vända dig till Piteå Kommun enhet Miljö & Hälsoskydd, Räddningstjänsten eller Wibax AB. Information om senaste tillsynsbesöket kan erhållas hos Wibax alternativt Länsstyrelsens diarium.
- Wibax AB, 0911–250 200
- Piteå Kommun, 0911–696 000
- Räddningstjänsten Piteå, 0911–696 100