Ofta finns det en mängd olika orsaker till att man som äldre skadar sig. Det går helt enkelt inte att isolera en orsak till en händelse. Din omgivning, dina personliga egenskaper och din livsstil har stor betydelse för hur utsatt du är för risker.
Risker för äldre
Då man talar om risker för äldre går det inte att undvika att tala om fallolyckor. Fall är den vanligaste orsaken till att äldre skadar sig. Trots att stigande ålder ökar risken för fall eller för att skada sig, är ålder långt ifrån den enda orsaken till att man ramlar. Många gånger är det flera samverkande faktorer som gör att äldre människor råkar ut för olyckor eller skadar sig.
Personliga egenskaper
Generellt förknippar vi kanske att bli äldre med sämre balans eller nedsatt syn, känsel och hörsel. Men det finns individuella faktorer som avgör hur utsatta vi är för risk.
Kvinnor råkar exempelvis i betydligt högre utsträckning ut för fallolyckor. Ålder och kön är exempel på faktorer som avgör hur utsatta vi är för risk. Utöver det kan faktorer som sjukdomar, psykiskt tillstånd, vilka läkemedel vi tar, muskelstyrka, tidigare erfarenheter och mycket mer avgöra hur utsatta vi är för att skada oss.
Livet går i perioder. Vissa perioder mår man bättre än andra. En urinvägsinfektion eller ett plötsligt fall kan påverka mer än man först kan tro. Hur vi mår beror så klart även på vad som händer omkring oss, hur vi sover och äter osv.
Livsstil
Din livsstil har stor betydelse för hur utsatt du är för att skada dig. Att aktivera sig och vistas utomhus gör att du inte blir isolerad och stillasittande. Dina vanor i din vardag avgör alltså även hur utsatt du är för risk. En riskgrupp är de som lever ett inaktivt och isolerat liv.
Att regelbundet träna och röra på sig har god effekt på hälsan hos äldre. Både livskvalitet och välbefinnandet ökar, liksom möjligheterna till sociala kontakter. Fysisk aktivitet för äldre kan vara alltifrån träning i gym till vardagliga sysslor som trädgårdsarbete eller promenad till affären.
Fysisk aktivitet kan förebygga fallskador och minska omfattningen av en skada.
Innan man gör något aktivt kan det vara en bra idé att fundera över sin kapacitet, omgivning och aktivitet för att känna sig trygg. Har man god kapacitet kan man kanske genomföra svårare aktiviteter (t.ex. gå en långpromenad) i en mer krävande omgivning (i skogen) än den som har nedsatt kapacitet, utan att fallrisken ökar.
Omgivning och miljö
Vem som helst kan råka ut för en olycka, falla eller skada sig. Att råka ut för en olycka kan bero helt eller delvis på vår omvärld och miljön runt omkring oss.
För äldre är det särskilt viktigt att ha ett hem och en närmiljö fri från onödiga riskfaktorer som hala golv och mattor, dålig belysning, höga trösklar och lösa sladdar. Att ha på sig ordentliga skor då man går ut och gärna hjälpmedel om det behövs.
Att motionera, äta bra och att ha ett aktivt liv förhindrar kanske inte ett fall om en matta ligger löst eller om man snubblar på en sladd. En människa i god form klarar sig däremot i regel bättre från skador.
Som äldre är det viktigt att se över både sin närmiljö – och sin egen livsstil för att leva ett bra och tryggt liv på äldre dar.