För äldre med begränsad rörlighet finns det anledning att vara särskilt försiktig vad gäller brand. 60 procent av alla bränder i byggnader sker i bostaden. Oavsett orsaken kan mycket göras för att förhindra att bränder uppstår.
Ofta är det i hemmets inredning som branden börjar. En del bränder beror på slarv och obetänksamhet, andra på tekniska brister, framför allt i elutrustning.
Gör en inventering och skriv ner de brandrisker du finner i ditt hem och i din närmiljö. Försök att hitta vilka brandrisker som du enkelt kan åtgärda själv och vad för åtgärder du behöver hjälp med.
Skador till följd av bränder
Ofta är fysiska och psykiska sjukdomar eller handikapp orsak till att man inte kan ta sig ut om det brinner. Generellt är även rökning, alkohol och läkemedel en farlig kombination även när det gäller brand.
Rökning är den i särklass vanligaste orsaken till brand som leder till dödsfall. Trots att alkoholkonsumtionen minskar med ökande ålder är det många äldre (både kvinnor och män) som omkommit i bränder och druckit alkohol.
Drygt 40 procent av kvinnorna (65+) och drygt 30 procent av männen hade tagit sömnmedel, lugnande, smärtstillande eller antidepressiva läkemedel.
Skaffa brandvarnare
Att inte ha brandvarnare ökar risker att dö i brand markant. Vid tre av fyra dödsbränder saknas fungerande brandvarnare. Om en brand inträffar är brandvarnaren en billig livförsäkring. Röken får brandvarnaren att ge signal, annars är risken stor att du inte vaknar.
Se till att det inte börjar brinna
Vid tre av fyra bränder går det med säkerhet att slå fast vad som orsakat branden. Därför vet man vad det gäller att vara särskilt uppmärksam på.
Rädda – Varna – Larma – Släck
Om det skulle börja brinna är det lätt att få panik. Rädda – Varna – Larma – Släck är en grundregel om olyckan skulle vara framme.
Naturligtvis är ingen brand den andra lik och det beror på omständig-heterna hur du ska handla i varje enskilt fall. Lär dig ändå grundregeln Rädda – Varna – Larma – Släck.